CBCG reagovala na izjavu Dejana Đurovića: Žugić ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera

Iz Centralne banke Crne Gore reagovali su na izjavu poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića koju je iznio na konferenciji za medije povodom podnošenja Predloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U vezi sa izjavom poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića izrečenom na današnjoj konferenciji za medije povodom podnošenja Predloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, koja glasi: “Imamo najavu predloga predsjednika Crne Gore gospodina Đukanovića da dr Radoja Žugića po starom zakonu, važećem, imenuje treći put. To nema zakonskog osnova, niti je to u mogućnosti, radi istinitog i pravilnog informisanja javnosti ukazujemo na sljedeće:

Saglasno odredbi Člana 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, guverner Centralne banke Crne Gore imenuje se na period od šest godina i može biti imenovan najviše dva puta uzastopno. S tim u vezi ukazujemo, da je dr Radoje Žugić do imenovanja za guvernera Centralne banke Crne Gore 15. oktobra 2016. godine, obavljao poslove ministra finansija u Vladi Crne Gore, odnosno savjetnika Predsjednika Vlade Crne Gore, pa shodno tome i u skladu sa Zakonom, ispunjava uslove za ponovno imenovanje za guvernera Centralne banke Crne Gore. Dakle, nema mjesta tvrdnji da za ponovno imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera nema zakonskog osnova, već je to imenovanje u potpunosti usklađeno sa članom 49 stav 2 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore.

Ukazujemo, takođe, i da predsjednik Crne Gore nije najavio predlog za imenovanje guvernera Žugića, kako je to naveo poslanik Đurović, već je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, predlog za imenovanje dr Radoja Žugića za guvernera Centralne banke Crne Gore od strane predsjednika Crne Gore već podnijet Skupštini Crne Gore 26. septembra 2022. godine”.

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.