Fon der Lajen u subotu u CG, regionu 500 miliona u grantovima

Dodajte komentar
Foto: LinkedIn

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen u subotu će posjetiti Crnu Goru.

To je danas, na sjednici Vlade, najavio generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović.

“Ono što će u dijelu procesa pristupanja, odnosno političkog dijaloga, obilježiti ovu sedmicu je posjeta predsjednice EK koja će biti upriličena u subotu”, kazao je Vujović.

On je rekao da će, pored standardnih sastanaka u dijelu političkog dijaloga, biti upriličena i posjeta izgrađenom dijelu trans-balkanskog energetskog koridora u Crnoj Gori, koje je finansirala Evropska unija.

Fon der Lajen je juče u Sjevernoj Makedoniji, prvoj državi koju je posjetila tokom obilaska regiona, kazala da je Evropska unija obećala 500 miliona eura za unapređenje energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Ona je na konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da će „svakako biti još i ima 500 miliona (eura) u grantovima za region za investicije“.

„To je mnogo važno da dobijemo nezavisnost u energetskim konekcijama, veću energetsku ekfikasnost i svakako u obnovljivoj energiji. Treba da budemo samoodrživi sa energijom. Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mjesta, a to će nas napraviti nezavnisnom od ruskih fosilnih goriva“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je najavila hitnu pomoć za Sjevernu Makedoniju u iznosu od 80 miliona eura za januar 2023. godine u cilju rješavanja energetske krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *