Fed bi mogao ublažiti retoriku; čeka se odluka ECB-a

Dodajte komentar

Nade da će Fed malo ublažiti svoju retoriku na sjednici u novembru digle su berzanske indekse s najnižih nivoa, a evropskim tržištima pomaže i pad cijena prirodnog gasa. Dionice kineskih tehnoloških divova doživjele su novi udarac.

Nakon što su njujorški berzanski indeksi zabilježili najveći nedjeljni rast od juna protekle nedjelje (rast od oko pet posto), prvih dana nove nedjelje zabilježen je i većinom rast cijena dionica, pri čemu je elitni Dow Jones indeks porastao ukupno više od dva posto.

Dosad objavljeni kvartalni poslovni rezultati američkih korporacija većinom su bolji od očekivanja (tri četvrtine kompanija pozitivno je iznenadilo s dobiti), a ova nedjelja donosi objave brojnih važnih kompanija koje snažno utiču na indekse. Alphabet i Microsoft objavili su rezultate u utorak naveče (dionice su pale na OTC-u), zatim Meta Platforms (Facebook) u srijedu, Amazon i Apple u četvrtak. Dionice  pomenutih kompanija ove su godine u minusu, posebice Metina (-60%). Biće zanimljivo vidjeti jesu li ulagači s pravom pesimistični ili je letvica postavljena prenisko, a poslovanje tehnoloških divova i dalje je dovoljno profitabilno za visoke vrijednosti.

Znatan zaokret u raspoloženju ulagača mogao se uočiti već krajem prošle nedjelje, budući da među čelnicima američke centralne banke raste zabrinutost da je tempo podizanja kamata prejak. Ulagači i dalje očekuju da će kroz nedjelju dana Fed povećati kamatne stope za 75 baznih bodova četvrti put zaredom, ali bi mogao i naznačiti da će to biti umjerenije na sjednici u decembru.

Međutim, širi njujorški S&P 500 porastao je sedam posto od ovogodišnjeg najnižeg rekorda ostvarenog 12. oktobra, ali je još uvijek 20 posto ispod nivoa od početka godine, što ukazuje na njegovu najveć jednogodišnji najniži nivo od 2008. Neobično je da ove su godine cijene obveznica takođe značajno pale. U SAD-u još od Velike depresije (to jest, gotovo 100 godina) S&P 500 i cijena 10-godišnje američke obveznice nisu skliznuli za više od deset posto.

Međutim, početkom nedjelje, neke velike dionice doživjele su još jedan udarac. Tesla je pala na najniži nivo u prošlih godinu dana jer je proizvođač električnih vozila srezao cijene svojih modela (Model 3 i Model Y) u Kini do devet posto, ukazujući na slabiju potražnju na najvećem svjetskom automobilskom tržištu. Dionice kineskih kompanija koje se kotiraju na njujorškoj berzi (Pinduoduo, Baidu, Alibaba…) još su se više zanjihale prema dolje pa su sada 80 posto daleko od rekorda. Budući da Xi Jinping dobiva treći mandat na čelu Komunističke partije Kine, raste strah od daljnje regulacije tehnoloških divova.

“Kina se približava trećem autoritarnom režimu, Xi učvršćuje svoju moć, što ukazuje da će se njegova politika ekstremnog komunizma vjerovatno nastaviti”, naveli su analitičari.

I evropske berze su počele nedjelju u zelenom, frankfurtski DAX kretao se iznad 13.000 bodova. Sretni su što je cijena prirodnog gasa pala na 100 eura po megavat satu, što je najniže od juna ove godine. Na stabilna kretanja u londonskom Cityju (FTSE100: 7013 bodova) uticala je vijest da će novi britanski premijer biti bivši ministar finansija Rishi Sunak. Evropska centralna banka ponovo će se sastati u četvrtak, a većina predviđa da će drugi put zaredom podići kamatnu stopu za 0,75 procenata , na 2,0 posto. Odluka će sigurno uticati na euro, koji je u utorak gotovo dostigao paritet s dolarom. Cijena bitcoina ponovo je premašila 20 hiljada dolara.

U međuvremenu, makroekonomski pokazatelji nastavljaju se pogoršavati i upućuju na skoru recesiju. U Evropi više nego u SAD-u. Oktobarski indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru za eurozonu pokazao je najveće smanjenje aktivnosti u gotovo dvije godine zbog viših cijena energije i sve većeg opreza potrošača (zbog inflacije). Skliznuo je s 48,1 u rujnu na 47,1 bod. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na smanjenje aktivnosti, a PMI je sada ispod te oznake već četvrti mjesec zaredom.

U Njemačkoj se već pripremaju za zahtjevnu zimu, raspoloženje njemačkih poduzetnika sve je gore. Ifo indeks (84,3 boda) skliznuo je najniže od mja2020. Ifo predviđa pad njemačkog BDP-a za 0,6 posto u zadnjem kvartalu.

Dolazi zimska recesija, napisali su.

Podaci o kretanju njemačke ekonomije u trećem tromjesečju biće poznati u petak, a ekonomisti u anketi Reutersa u prosjeku očekuju pad BDP-a od 0,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *