Saudijski ministar: Zalihama nafte se manipuliše

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman tvrdi da se zalihe nafte za vanredne situacije koriste kao mehanizam za manipulaciju tržištima, iako bi njihova svrha bi trebala biti ublažavanje eventualnih nestašica na tržištu, javlja Reuters.

„Moja je dužnost da razjasnim da bi gubitak strateških zaliha mogao biti bolan u mjesecima koji dolaze“, rekao je saudijski ministar u Rijadu.

Bin Salman upozorava da bi cijena potpunog iscrpljivanja proizvodnih kapaciteta bila visoka.

SAD i njegovi partneri u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) odlučili su na tržište plasirati 180 miliona barela nafte iz zaliha kako bi obuzdali rast cijena. Time administracija predsjednika Josepha Bidena želi da obori cijene goriva na pumpama u SAD-u uoči parlamentarnih izbora 8. novembra, podsjeća britanska agencija. Istovremeno, Biden je i najavio da će država početi da kupuje naftu kako bi napunila strateške rezerve.

Cijene nafte porasle

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici nedavno su odlučili da smanje proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtani nivo, što je razljutilo Washington koji je od njih tražio da je povećaju kako bi se obuzdao rast cijena.

Smanjenje bi trebalo biti skromnije, za otprilike milion barela dnevno, budući da neke članice nisu iskoristile kvote zbog nedostatnih ulaganja, objasnili su neki analitičari.

U međuvremenu su cijene nafte na međunarodnim tržištima ponovo porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela u utorak iznosila je 93,66 dolara, a na američkom tržištu barelom se po cijeni od 85,28 dolara.

Izvor: Aljazeera Balkan

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.