SB: Deficit 4,9 odsto zahvaljujući opštinskim budžetima

1 komentar

Svjetska banka je, prema riječima njihovog ekonomiste Milana Lakićevića, procijenila da će fiskalni deficit ove godine biti 4,9 odsto. Pojašnjavajući razliku u njihovoj procjeni i iznosa deficita predviđenog rebalansom budžeta od sedam odsto, Lakićević je kazao da njihova predviđanja uključuju i opštine.

“SB očekuje veće prihode od onih koji su predstavljeni u budžetu i da će doći do odlaganja potrošnje usljed problema sa sistemom javnih nabavki”, rekao je Lakićević.

On je istakao da javni dug Crne Gore ostaje visok, iako je znatno opao prethodne dvije godine, a u ovoj će biti 73 odsto BDP-a. Finansijski sektor ostao je stabilan, dok nekvalitetni krediti čine 6,9 odsto ukupnih.

U narednoj godini SB očekuje rast crnogorskog BDP-a od 3,4 odsto, a 3,1 odsto u 2024. Domaći rizici su, kako je naveo Lakićević, politička nestabilnost koja uslovljava odlaganje neophodnih reformi i trajnija inflacija, spoljni rat u Ukrajini, usporavanje globalnog rasta, te veći troškovi finansiranja.

“Crna Gora mora ubrzati strukturne reforme kako bi prkosila sve većim spoljnim izazovima. Na kratkoročnom planu treba pažjivo odmjeriti troškove i koristi od bilo kakvih novih obaveza potrošnje, uz davanje prioriteta ciljanoj i vremenski ograničenoj podršci ugroženima i ojačati naplatu i poboljšati poresku disciplinu”, zaključio je Lakićević.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *