Pobjeda Rishi Sunaka izazvala skok cijena britanskih obveznica

Dodajte komentar

Cijene britanskih državnih obveznica naglo su porasle nakon što je Rishi Sunak pobijedio u trci za premijera koji će naslijediti Liz Truss, što otklanja barem jedan izvor neizvjesnosti za investitore.

Kamatonosni prinos na desetogodišnje britanske državne obveznice pao je danas na najniži nivo od 23. septembra, kada je bivši ministar finansija Kwasi Kwarteng predstavio “mini budžet ” izazvavši šok na britanskom tržištu duga, prenosi Biznisinfo.

Prinos na 10-godišnje obveznice opao je za 22 bazna boda na dnevnom nivou, na 3,83 posto, prenio je Reuters.

Zamjenik guvernera Banke Engleske Dave Ramsden rekao je da se, sudeći po oporavku tržišta državnih obveznica, vraća povjerenje u britansku ekonomsku politiku, prenosi portal Financa.ba.

Ruth Gregory, viša britanska ekonomistkinja u Capital Economics u Londonu, na vijest da će Rishi Sunak postati sljedeći premijer Velike Britanije, rekla je da “pad prinosa na pozlaćene obveznice smanjuje vjerovatnoću velike fiskalne konsolidacije“, ali da, uprkos zbog toga novi premijer mora nastaviti naporno da radi kako bi vratio stabilnost u očima finansijskih tržišta.

Funta je, nakon vijesti o pobjedi Sunaka, takođe naglo ojačala, ali se ubrzo vratila na prethodni nivo, pri čemu su izgledi njenog srednjoročnog kretanja i dalje problematični.

Možda je berzanski haos nešto manji jer je Boris Johnson odustao od trke za premijera, ali nije da Rishi Sunak ima jak program koji pruža veće perspektive britanskoj ekonomiji, pošto je opšta poslovna klima još uvijek ista.

John Hardy, rukovodilac devizne strategije Saxo banke

Britanski kupci oštro su smanjili potrošnju u septembru, dok je zaduživanje države poraslo više od očekivanog, naglašavajući izazove s kojima se suočava novi kancelar državne blagajne Jeremy Hunt. Hunt je u petak ponovio da će vlada učiniti “što god je potrebno” da srednjoročno smanji dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *