EU će dati Ukrajini 18 milijardi 2023.

Dodajte komentar

Evropska unija će vladi u Kijevu sljedeće godine davati 1,5 milijardi eura mjesečno da joj pomogne da upravlja Ukrajinom dok se brani od ruske invazije, saopštila je juče šefica izvršnog tijela tog bloka.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govorila je nakon što je 27 lidera EU razgovaralo o podršci Ukrajini tokom drugog dana samita u Briselu, 240. dana rata Rusije protiv njenog susjeda.

Ona je rekla da je EU do sada Ukrajini dala 19 milijardi eura ove godine, ali da se samit bavio 2023. godinom.

”Za Ukrajinu je veoma važno da ima predvidljiv i stabilan tok prihoda”, rekla je Fon der Lajen i dodala da je Kijev svoje mjesečne potrebe procjenjivao na 3-4 milijarde eura “za osnovno”.

Šefica EK je na konferenciji za novinare izjavila da će EU finansirati 1,5 milijardi eura mjesečno od te sume, dok se očekuje da ostatak izdvoje Sjedinjene Države i međunarodne institucije, prenio je Rojters.

”To će biti ukupno 18 milijardi za sljedeću godinu – iznos na koji Ukrajina može da računa i gdje postoji stabilan i pouzdan, predvidljiv tok prihoda”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se liderima EU putem video linka dan ranije, rekavši da su ruske rakete i iranski dronovi oštetili trećinu ukrajinske energetske infrastrukture.

”Rusija takođe izaziva novi talas migracije Ukrajinaca u zemlje EU”, rekao je Zelenski.

”Ruski teror protiv naših energetskih postrojenja ima za cilj da napravi što više problema sa strujom i grijanjem za Ukrajinu ove jeseni i zime kako bi se što više Ukrajinaca preselilo u vaše zemlje”.

Fon der Lajen je rekla da EU takođe razmatra kako da pomogne Ukrajini da ponovo uspostavi snabdijevanje vodom i strujom.

Zelenski je od EU zatražio sisteme protivvazdušne odbrane, “nove moćne” sankcije Moskvi, kao i Iranu zbog isporuke dronova za upotrebu u ratu Rusije. Unija je već uvela ograničene sankcije Iranu zbog toga, ali su članice bloka podijeljene oko uvođenja novih sankcija Rusiji. Poljska i tri baltičke države predložile su zabranu uvoza ruskih dijamanata i brže ukidanje trgovine čelikom, ali Belgija i Italija su među onima koji se protive ovim koracima.

Mađarska je protiv kažnjavanja Rusije generalno, dok Njemačka i Francuska kažu da su trenutne mjere dovoljne.

Zelenski je pozvao Zapad da upozori Rusiju da ne diže u vazduh ogromnu branu koja bi mogla da poplavi velika područja južne Ukrajine, i apelovao na više obećanja o pomoći na međunarodnoj konferenciji u Berlinu sljedećeg utorka posvećenoj obnovi Ukrajine.

Predsjedavajući samita, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, rekao je da EU razmatra da se ruska imovina zamrznuta na osnovu sankcija, iskoristi za obnovu Ukrajine. Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da to iznosi oko 300 milijardi eura, iako su Berlin i drugi upozorili da bi zapljena te imovine mogla biti nezakonita.

Kalasova je takođe stala na stranu Litvanije u zalaganju za osnivanje specijalnog međunarodnog tribunala koji bi sudio o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, zbog čega je Holandija izrazila oprez.

”To je čisti terorizam”, rekla je Kalasova o ratu Rusije.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *