Tužilaštvo da ispita raskid ugovora sa Hamovićem za put Meljine–Petijevići

1 komentar

Kompletnu dokumentaciju u vezi sa raskidom ugovora za put Meljine–Petijevići, između Herceg Novog i Trebinja, Vlada će proslijediti Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) na provjeru. Tako je juče odlučila Vlada na predlog ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine–Petijevići potpisan je 7. maja 2021. godine, uoči lokalnih izbora u Herceg Novom, a po tom sporazumumu Vlada je trebalo da isplati firmi Univerzal monte, iza koje stoji biznismen Vuk Hamović četiri miliona eura. Sporazum su tada potpisali u ime Vlade ministar finansija Milojko Spajić, a u ime opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Vlada Zdravka Krivokapića je, prema zaključku iz maja 2021. godine, trebalo četiri miliona da planira preko budžeta za 2022. godinu, a kako to nisu uradili poslednjeg dana mandata, 27 aprila ove godine, donijeli su zaključak da se četiri miliona isplate iz tekuće rezerve. U međuvremenu, firma Univerzal monte je pred Privrednim sudom pokrenula spor protiv države kojim traži 4,8 miliona eura.

Ovom temom, manjinska vlada Dritana Abazovića bavila se u maju ove godine i tada, zbog sumnji u moguće zloupotrebe, informacija je vraćena na doradu. Nakon punih pet mjeseci, juče se našla na dnevnom redu Vlade, gdje su usvojeni zaključci da se kompletna dokumnetacija u vezi sa ovim poslom dostavi VDT-u na dalje postupanje, kako bi se utvrdilo da li je sve čisto u ovom poslu.

Damjanović je predložio, a Vlada usvojila, zaključke u vezi sa ovim raskidom, da se kompletna dokumentacija proslijedi VDT-u u ime Vlade, te da zaštitnik imovinsko-pravnih poslova obavještava Ministarstvo finansija o toku sudskog postupka.

– Četiri miliona eura su na osnovu sporazuma trebala da budu isplaćena iz budžeta za ovu godinu, ali to nije bio slučaj, već je prethodna Vlada poslednjeg dana mandata donijela zaključak da se taj novac isplati iz rezerve. U pitanju su velika sredstva i najbolje je da se time pozabavi nadležno tužilaštvo – kazao je na jučerašnjoj sjednici Vlade Damjanović.

O ovoj informaciji članovi Vlade raspravljali su i na Komisiji za ekonomsku politiku u utorak. Tada je Ministarstvo finansija, kako je kazao potpredsjednik Vlade Raško Konjević, predložilo drugačije zaključke u kojima je bilo nekoliko imena.

– Predlog zaključaka je glasio: “Zadužuje se Ministarstvo finasija da u ime Vlade, a u saradnji sa Ministarstvom pravde, pripremi informaciju za VDT uz dokumentaciju sa ciljem preispitivanja i utvrđivanja mogućeg bića krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja od strane tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića, državnog sekretara Janka Odovića i zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojane Ćirović.” To je bio materijal koji je dostavljen KEP-u i koji je predstavnik MF-a obrazlagao. Može da stoji dio argumentacije da spominjanje imena nije adekvatno, ali ovaj zaključak je to ublažio. Ovo je jedna od odluka kojom se Vlada Zdravka Krivokapića najviše ponosila – rekao je Konjević koji je na KEP-u izdvojio mišljenje, dok juče nije bio u sali kada se izjašnjavalo o predlozima zaključaka.

Podsjetio je da je informaciju o sporazumnom raskidu aranžmana usvojila prethodna vlada u maju 2021. godine, pa zadužila MF da predvide četiri miliona u budžetu za 2022. godinu, što MF nije uradilo.

– Iako sredstva nisu predviđena, usavojen je predlog sporazuma o raskidu, pa se zadužio ministar finansija da potpiše sporazum i isplati sredstva. Jedna od odluka donesenih na kraju mandata i ostavljena novom ministru finansija. Ako pogledamo detaljnije informaciju u njoj nema nekoliko važnih stvari. Do toga da se sumnja u krivotvorenje dokumenta koji je trebalo da posluži za plaćanje 4,8 miliona eura, tj. četiri miliona plus PDV. Vlada treba da pošalje poruku da ima ozbiljnu sumnju da je prethodna izvršna vlast imala aktivnosti koje su imale određenu vrstu osnova sumnje za neka od krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti. Tu sumnju potvrđujemo time što ne želimo da isplatimo ta sredstva. Da nemamo sumnju dali bismo saglasnost da se isplate 4,8 miliona – rekao je Konjević.

Premijer Dritan Abazović je kazao da, dok je bio potredsjednik prethodne vlade, glasao je za taj sporazum.

– Glasao sam za tu odluku jer sam mislio da su svi odradili svoje. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je tada izdvojio mišljenje – rekao je Abazović i podsjetio da je sporazum potpisan na dan izborne ćutnje u Herceg Novom.

Spor pokrenut na osnovu neovjerenog aranžmana

Konjević je istakao da je sve rađeno čudno, da nemamo reviziju, a imamo spor pokrenut na osnovu potpisanog, a notarski neovjerenog BOT aranžmana pred Privrednim sudom.

– Može nam se desiti da spor izgubimo. Fali i da ova info izražava jasnu sumnju o radu zaštitnika. Ako su sumnje tačne to zavređuje predlog za razrješenje. Politička odluka donesena naprečac, koja se nije realizovala, jer i ljudi koji su učestvovali u realizaciji sumnjali su u njenu zakonitost, pa su ostavili nekom drugom da potpiše, što su oni nezakonito pripremili. Glasao bih za ove zaključke, ali imajući u vidu da je većina smatrala da ih treba ublažiti iz tog razloga smatram da treba razmisliti da poruka Vlade bude snažnija – zaključio je Konjević.

Vjeruje da se radi o neznanju ili lošem poslu

Damjanović je kazao da vjeruje da se radilo o neznanju ili lošem poslu, a ne namjeri ili zloupotrebi položaja.

– Vjerujem da je je prije riječ o zabuni i da onaj što je trebalo da predvidi četiri miliona nije planirao, nego je namjerio da to neko plati drugi iz tekuće rezevve. Kao i 65 miliona za zdravstvo. U to vjerujem, ali možda nisam u pravu i to neka ocijeni onaj čiji je to posao. Koliko god da košta državu, radovaću se ako je sve kako treba. A biću tužan ako ovo nije pravno valjan posao po VDT-u. Svakako nije dobar posao ekonomski – rekao je Damjanović.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • …”.da se radilo o neznanju ili lošem poslu, a ne namjeri ili zloupotrebi položaja….”

    Šta je ovo? Pa ministar je potpisao da se dostavi Informacija radi utvrđivanja bića krivičnog djela… Ali je njegov strah od predsjednika njegove partije i advokata važniji od njegove posvećenosti MF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *