Šćepanović: Jaja će biti skuplja oko 15 odsto

Dodajte komentar

U zavisnosti od kvaliteta jaja, očekuje se poskupljenje od oko 15 odsto, kazao je za TVCG Ivan Šćepanović sa Farme živine u Martinićima. Tako će, kako je naveo, najprodavanija “S klasa” jaja koštati malo ispod 23 centa.

“Poskupljenje se mora dogoditi ubrzo, ovakva situacija je neodrživa. Mjesecima bilježimo gubitke i mora doći do te minimalne korekcije cijena. Plan je da se te cijene do kraja godine ne mijenjaju, da će biti stabilne”, rekao je Šćepanović.

Proizvođači su u toku prethodne sedmice razgovorali sa predstavnicima resornog ministarstva, ministrom Vladimirom Jokovićem i njegovim saradnicma. Šćepanović dodaje da su im predstavnici Udruženja živinara predstavili u kakvoj se situaciji nalazi proizvodnja.

Prozvođač iz Martinića ističe da koncentrovana hrana, koju koriste za prehranu živine, nikada nije imala ovako visoku cijenu – sa 120 eura “skočila” je na više od 300. A na cijenu primarnog proizvoda, kako kaže, utiče i poskupljenje papirne ambalaže, čija je trenutna nabavna cijena pet puta veća u odnosu na prethode mjesece.

Šćepanović je podsjetio da se čak 90 odsto crnogorskog tržišta podmiruje iz sopstvene proizvodnje jaja.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *