Damjanović sa velikim bankama o finansijskim aranžmanima, dug Libiji biće otplaćen ove godine

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa predstavnicima globalnih banaka i drugih renomiranih finansijskih institucija o potencijalnoj saradnji i mogućim finansijskim aranžmanima. Takođe, ministru finansija Libije najavio je moguću otplatu višedecenijskog duga prema toj zemlji tokom 2023. godine.

Iz resornog ministarstva ističu da je Damjanović imao sadržajne razgovore sa predstavnicima jedne od najuticajnijih finansijskih grupacija u svijetu, J. P. Morganom te renomirane konsultantske kuće Global Sovereign Advisory-a.

Kako su naveli, produktivne sastanke imao je i sa predstavnicima investicione banke iz Londona Banc Trust&Co, kao i sa menadžmentom vodećih svjetskih banaka Mitsubishi UFJ Financial Group, Citibank, Banca Intesa, Bank of America i Societe generale. On je tokom razgovora naglasio odlučnost Ministarstva finansija i Vlade za kreiranje ambijenta u kojem će rasti povjerenje u Crnu Goru, unutar globalnog investicionog poretka.

Njegovi sagovornici pokazali su spremnost da “doprinesu većoj vidljivosti Crne Gore kada su u pitanju međunarodna investiciona tržišta, a time i potencijalno većim ulaganjima u Crnu Goru”.

“Namjera je da, na transparentan i efikasan način, obezbijedimo najpovoljnije uslove, kako za međunarodne investitore, tako i za domaću privredu”, istakao je Damjanović iz Vašingtona.

On se takođe sastao sa ministrom finansija u Vladi nacionalnog jedinstva Libije, Khalidom Al Mabroukom a povod je bila unaprjeđenje saradnje dvije zemlje, naročito u oblastima poljoprivrede i energetike.

“Tokom sastanka postignut je konačan dogovor oko pitanja otplate sad već decenijskog duga koji Crna Gora ima prema Libiji, a koji će biti izmiren u najkraćem mogućem roku tokom tekuće godine, pod uslovima i na način prihvatljiv za obje strane”, najavljeno je iz MF.

U razgovorima je učestvovao i generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *