U penziju konačno ide 127 bivših radnika KAP-a

Dodajte komentar

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji su ove godine mjesecima protestovali ispred Vlade, uskoro će ostvariti pravo na penziju u skladu sa zakonom koji je donesen krajem prošle godine. Za njih 127 Vlada će uplatiti 192 hiljade eura po osnovu beneficiranog radnog staža, čime će steći uslov za penzionisanje.

Predsjednica Sindikata rudarskih i metalskih radnika Sandra Obradović kazala je da je dogovor sa prethodnom vladom bio da se radnicima uplati iznos beneficija koji im je dovoljan da steknu uslov za penziju.

“Uplate po osnovu beneficiranog radnog staža bile su samo za radnike koji su se prijavili za penziju i kojima je to bilo neophodno uplatiti da bi stekli uslov za penzionisanje. Njima je po osnovu beneficiranog radnog staža uplaćeno samo onoliko koliko im je bilo potrebno da steknu uslov za penziju i uplaćene su beneficije na minimalan iznos zarade. Uskraćeni su za jedan dio svog staža na beneficiranim radnim mjestima, ali to je bilo jedino zakonsko rješenje kako su mogli da se penzionišu. Trenutno im se isplaćuje novac preko Fonda rada”, saopštila je Obradović.

Ona je kazala da se 127 bivših radnika 8. januara prijavilo za penziju, te da od tada biju bitku za ostvarenje penzije. Navela je i da će radnicima, kada se penzionišu, biti isplaćene sve penzije za ovu godinu.

Tako će 127 radnika ostvariti pravo na penzije, dok će im ostati dug po osnovu beneficiranog radnog staža, koji je trebalo da im uplaćuje poslodavac. KAP-om su gazdovali u poslednjih 17 godina CEAK, Montenegro bonus i Uniprom. Poslednje dvije firme su gazdovale KAP-om u stečaju.

Osim ovih radnika, problem sa beneficijama imaju i radnici koji su već u penziji. Njih oko 30 dobilo je privremeno rješenje o penzionisanju, ali im je ostao dug po osnovu beneficiranog radnog staža.

Jedan od njih, Radoman Minić, kazao je da je 25 godina radio na mjestu po osnovu kojeg ima pravo na beneficirani radni staž, ali da je na kraju otišao u invalidsku penziju, a nije mu uplaćeno ništa po osnovu beneficija.

“Tih 25 godina mi uopšte nije ušlo u obračun penzije, pa sam u invalidsku penziju pošao kao da sam radio u kancelariji”, rekao je Minić.

Minić od Vlade traži da svim radnicima uplati beneficirani radni staž.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *