Svjetska trgovinska organizacija snizila prognoze za narednu godinu

Ako ste mislili da je ova godina bila loša po svjetsku ekonomiju, prevarili ste se. Svjetska trgovinska organizacija (STO) prognozira da će u 2023. globalna trgovina dodatno usporiti, što bi moglo dovesti i do recesije.

Ova organizacija je revidirala svoju prethodnu prognozu rasta trgovine sa 3,4 odsto na samo jedan procentni poen. Prema njenim predviđanjima, rast svjetske privrede će u 2023. iznositi 2,3 odsto, što je takođe sniženo sa prethodne prognoze koja je predviđala 3,3 procenta. Ukoliko centralne banke nastave da podižu referentne kamatne stope globalna ekonomija će potonuti još dublje, kažu iz STO.

Sve navedeno imaće najnegativniji uticaj na zemlje u razvoju koje su bile u lošoj ekonomskoj situaciji i kada su cijene energenata, hrane i đubriva bile znatno niže. Sada bi, zbog inflacije, u njima mogao značajno da se poveća broj siromašnih, pa i gladnih.

Ipak, dobra stvar u svemu ovome, ako se uopšte može izvući nešto dobro, je činjenica da bi usporavanje trgovine moglo zauzdati inflaciju. Ali bi zato ono veoma loše uticalo na logističke kompanije koje su tek počele da se oporavljaju od pandemije.

Izvor: Fortune/BiF

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.