Pripravnicima legle plate: Za avgust uplaćeno samo 380 eura

Pripavnicima koji odrađuju staž preko vladinog programa stručnog osposobljavanja danas su uplaćene dvije plate – za avgust i septembar.

Ranije je saopšteno da će i njima plate biti povećane na 450 eura, pa je većina od njih očekivala dvije takve uplate.

Međutim to se nije desilo. Naime, svima je za avgust stigla uplata u iznosu od 380 eura.

Nekima od njih je dato sljedeće objašnjenje:

“Zakon je stupio na snagu 11.08, pa su od tada dnevnice obračunavane drugačije.”

Kako nam je kazala jedna od učesnica programa stručnog osposobljavanja, to niko nije pominjao.

“Niko to nije pomenuo, rečeno nam je da ćemo za avgust i septembar primiti po dvije uplate od 450 eura, ne znamo zašto to nijesu lijepo objasnili tada, nego smo to svi saznali danas kad su bile uplate. Možda je neko računao na taj novac. Zašto tada nijesu objasnili da će nam računati dnevnice. Osim toga, uplate su stigle na jako čudan način, prvo 96,72 eura, nakon toga 450, nakon toga 286,36 eura”, kazala je ona.

Podsjetimo, ranije je objašnjeno da su pripravničke plate kasnilezbog problema koje su izazvali hakerski napadi.

“U narednom periodu svi korisnici programa biće uredno isplaćeni, a zarada će im biti uvećana shodno Zakonu koji je Skupština Crne Gore donijela u avgustu 2022”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete prije mjesec.

Poslanici su nedavno usvojili prijedlog Socijaldemokrata da se pripravnicima povećaju naknade. Tražili su da budu 450 eura, pošto se povećala minimalna zarada. Iako se nakon primjene programa „Evropa sad“ uvećala minimalna plata u Crnoj Gori, pripravničke nijesu, već su ostale na 266 eura. Usvojeni izmijenjeni zakon, koji važi i za aktuelne korisnike, predviđa da im se plata poveća za avgust i septembar.

Bilo je ranije planirano da im se primanja povećaju za četiri mjeseca, ali uprkos tome što su izmjene akta bile u skupštinskoj proceduri, nijesu dolazile na dnevni red Skupštine.

Izvor: Antena M

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.