Mićović: U sajber bezbjednosti se treba ugledati na banke

Dodajte komentar

Kada bi nam banke dale novac s kojim to možemo da uradimo u državnim organima i institucijama, to bi bilo odlično. Ali, postavlja se pitanje – pod kojim uslovima, jer one nikada ne daju novac tek tako, kazao je predsjednik i CEO Sky Express-a Majo Mićović.

Odgovarajući na pitanje portala Bankar.me o sajber napadima na državnu IT infrastrukturu koji traju više od mjesec, a za koje je zvanično odgovorna hakerska grupa Cuba Ransomware, Mićović je podsjetio da stručnjaci iz više uglova sagledavaju ovaj problem i njegovo rješavanje.

“U sajber bezbjednosti se treba ugledati na banke u mjeri u kojoj to finansijski možemo”, precizirao je on.

No, s obzirom na to da je bankarski sistem u Crnoj Gori i direktno i indirektno vezan sa IT strukturom državne administracije, a pritom je on ostao sačuvan, nameće se zaključak da su banke jedine koje ozbiljno shvataju mogućnost sajber napada. Naš sagovornik kaže da je „uglavnom tačno“ da su banke najbolje preživjele napade, ali i da je to bilo očekivano.

„Prvo, ne treba zaboraviti da su banke finansijske institucije. To znači da je njihova finansijska moć kud i kamo sigurno veća nego bilo kojeg državnog organa. Drugo, mnoge banke imaju svoje međunarodne adrese – headquaters iz kojih im stižu pravila ponašanja i upotrebe odbrambenih mehanizama. To je već provjereno i lako primjenjivo i u našem okruženju. To nije bio slučaj sa sajber napadima na državne institucije. Ima i banaka koje su lokalne, poput Hipotekarne, koje su – iako nemaju međunarodne relacije – uložile dosta sredstava, i to pametno uradile i sačuvale svoj sistem“, dodao je on uz puno pohvala i za takve poduhvate.

Po njemu, sajber napadi na državne institucije ipak nisu djelo samo jedne organizacije, grupacije, entiteta. Kako je precizirao, država je preduzela mjere koje je mogla, te se sada „vrlo pažljivo otvaraju kanali prema internetu, svjetu“.

„Napadi i dalje traju. Kada će se zaustaviti, jer više neće moći da ugrožavaju naš sistem, to niko ne može reći. No, sigurno je da se uskoro očekuje finalizacija napora i ponovno funkcionisanje cijelog sistema“, naveo je Mićović.

Dalje je podsjetio da su se sa istim ili sličnim izazovima susreli i u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Srbiji, što dovoljno govori o širini ovog globalnog problema.

„Različite su tehnologije i mjere, ali je zajedničko jasna i sigurna strategija kojom se određuju koraci kako ovakve sisteme treba braniti. Ukoliko ta strategija nije jasna, tada se u različitim ‘kućama’ različito ponaša. Takvim potezima i nedovoljnim stepenom odgovornosti dolazi do situacija koje su se desile kod nas i u regionu“, dodao je on.

Istakao je da ni Crna Gora ni cijeli region nemaju dovoljno resursa da odgovore na kvalitet napada koji mogu da se izvrše.

„Od takvih napada nekada padaju i Pentagon i CIA. Nemoguće je napraviti barijeru koju niko nikada neće probiti, ali je cilj da što brže vratimo sistem u funkciju, a da se podaci koji se eventualno ‘pogube’ budu enkriptovani – zaključani da onaj koji ih ukrade od njih nema ništa“, zaključio je Mićović.

On je danas, u ime grupacije Sky Express na čijem je čelu, otvorio drugu regionalnu konferenciju “Integrator” koja se ove godine održava u Podgorici u okviru prvog ICT Weeka. Ova grupacija koja je regionalni lider u zaštiti digitalnih podataka, godinama unazad organizuje i učestvuje na brojnim konferencijama o IT bezbjednosti. Ovog puta, ključne teme su aktuelni izazovi sajber bezbjednosti sa kojima se region susreće u protekla dva mjeseca.

“Cilj konferencije je pružanje uvida u uspostavljanje, održavanje i unapređenje informacione bezbjednosti, kao i zaštite kritične infrastrukture u kompanijama i institucijama kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane kao i saniranja posljedica sajber napada. Učesnici konferencije su direktori i rukovodioci institucija i organizacija, uključujući i ICT sektore, te stručnjake zadužene za sajber bezbjednost u kompanijama, Vladu i njene institucije, ministarstva, međunarodne organizacije, finansijske institucije banke, osiguravajuće kompanije, telekomunikacione, revizorske i IT kompanije i brojne druge učesnike čije poslovanje zahtijeva sigurnost podataka”, istakli su organizatori konferencije Integrator.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *