Cijene hljeba neće rasti do kraja godine

Dodajte komentar

Uprkos povećanju cijena inputa u proizvodnji, iz pekarskog sektorauvjeravaju d a cij ene vekne bije log hljeba ne bi trebalo da rastu do kraja ove godine, ali da, zbog nepredvidivosti kretanja na tržištu, ne mogu praviti dugoročne planove.

Izvršni direktor Uniprom pekare Vesko Nikolić takođe potvrđuje da je snabdijevanje za sada stabilno, ali da su cijene brašna nastavile blagi rast, dok je kvasac poskupio i do 50 odsto.

“Cijene brašna su ponovo blago porasle i sada je tona brašna oko 520 eura kod dobavljača. 3a sada ne razmišljamo o povećanju, jer se uklapamo u ovaj proračun, mada je cijena kvasca skočila između 40 do 50 odsto. Cijene ulaznih sirovina blago rastu, ali konkretnije buduće korake ćemo znati tek u toku ovog i početkom narednog mjeseca”, istakao je Nikolić za Dan.

Nikolić navodi da i cijene drugih inputa rastu, ali da se za sadauklapaju u cijenu finalnog proizvoda.

“Za sada su to mali skokovi i ne želimo da podižemo cijene za cent ili dva. Za sada neće biti povećanja, osim u slučaju drastičnog poskupljenja brašna, ulja i drugih namirnica koje ne bismo mogli da izdržimo. Nadamo se da će se tržište stabilizovati i da nećemo biti prinuđeni da podižemo cijene, ali to ćemo znati konkretnije u narednom periodu” zaključio je Nikolić.

Više vlasnika pekara za Dan su kazali da pekarska industrija za sada funkcioniše nesmetano, te da se kalkuliše sa promjenama cijena osnovnih inputa u gotov proizvod koje se trenutno uklapaju u cijenu gotovog proizvoda.

“To znači da za sada nije u planu promjena cijena hljeba. Sa resornim ministarstvom smo u stalnom kontaktu i zajednički razmatramo sve moguće scenarije eventualne krize u nabavci sirovina ili značajnim promjenama cijena”, naveli su pekari.

Oni su kategorični da po svim dostupnim informacijama i na bazi već usvojenih planova u slučaju krize, snabdijevanje hljebom ne smije biti dovedeno u pitanje.

“Nažalost, neke duže prognoze ne možemo davati, ali svakako do kraja ovog kvartala, ukoliko sve ostane na planiranom i prognozama tržišta koje su sada aktuelne, sve će ostati kao i do sada. Teško je praviti neke duže prognoze, ali radimo sve kako bismo se držali trenutno zacrtanih planova”, kazali su pekari.

Cijene hljeba u ovoj godini dva puta su porasle, prvo za 15 centi, a potom za još toliko. Kasnije je Skupština ukinula PDV na hljeb, što je dovelo do smanjenja od pet centi, pa je cijena sada na 75 centi. Krajem prošle godine cijena vekne bijelog hljeba bila je ograničena na 50 centi, ali je ukidanjem te odluke cijena porasla, pa građani Crne Gore plaćaju jednu od najvećih cijena hljeba u regionu.

U Srbiji vekna hljeba 42 centa

Kada je riječ o cijeni hljeba u regionu, Albanija je država u kojoj je cijena hljeba najmanje porasla. U Albaniji je cijena porasla za oko 20 odsto, i vekna sada košta 0,51 euro. Hljeb je u Srbiji takođe poskupio za više od 20 odsto, ali je cijena na 0,42 centa. U Bosni i Hercegovini ova namirnica košta 0,79 eura, što je rast od 35 odsto. U Sjevernoj Makedoniji hljeb košta 0,81 euro. Najveći rast bilježi se na Kosovu, čak 39 odsto, ali je cijena tačno 50 centi.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *