Britanija odustaje od ukidanja poreza najbogatijima

Dodajte komentar

Britanska vlada odustaje od predloženog ukidanja najviše stope poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju

Britanska vlada nakon burnih reakcija u vladajućoj Konzervativnoj stranci odustaje od predloženog ukidanja najviše stope poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju, prenose u ponedjeljak britanski mediji.

Ministar finansija Kwasi Kwarteng je u septembru izazvao šok na finansijskim tržištima kada je u mini budžetu u sklopu “plana rasta” koji će se finansirati ogromnim državnim zaduživanjem, najavio smanjenje poreza uključujući najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto, prenosi tportal.

Vlada je ostala vjerna toj politici, čak i nakon što je ona potaknula pad vrijednosti funte i državnih obveznica, piše BBC. No nekoliko je zastupnika na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke koja je započela u nedjelju intenziviralo protivljenje toj mjeri.

U nedjelju je bivši ministar Michael Gove, nagovijestio da bi mogao glasati protiv smanjenja poreza za bogate.

Mediji pišu da je Kwarteng prije konzervativnog pritiska planirao na konferenciji u ponedjeljak da objavi da vlada “mora ustrajati na tome” i bio je uvjeren da je plan ispravan.

Kwarteng je rekao da će svoje planove finansiranja u cijelosti iznijeti 23. studenog u punoj fiskalnoj izjavi (full fiscal statement).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *