Koje su zemlje u Evropi najteže pogođene porastom cijena energije i hrane i gdje je tu Crna Gora?

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni nastavlja da raste do rekordnih visina, a najnovija procjena statističkog tijela EU predviđa godišnju inflaciju eurozone od 10 posto.

Septembarska procjena predviđa da su cijene hrane, alkohola i duvana, neenergetskih industrijskih dobara i usluga sve veće u odnosu na broj u julu i avgustu kada je predviđana godišnja inflacija u eurozoni od 8,9 posto, odnosno 9,1 posto.

Septembarska procjena Eurostata pokazuje inflaciju energije od 40,8 posto, što je više od dva procenta u poređenju sa 38,6 posto u avgustu.

Baltičke zemlje su i dalje najteže pogođene; Estonija posebno doživljava najviši nivo inflacije u eurozoni i zabilježila je rast u odnosu na prethodnu godinu sa 6,4 posto u septembru 2021. na 24,2 posto u septembru 2022.

Inflacija u Letoniji i Litvaniji takođe je dostigla 22,4 odsto, odnosno 22,5 odsto.

Holandija je zabilježila najveći mjesečni rast cijena, skočivši sa 13,7 posto u avgustu na 17,1 posto u septembru.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u julu porasla na 40-godišnji maksimum od 10,1 posto. Rastuće cijene hrane dale su najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije između juna i jula, objavilo je britansko nacionalno statističko tijelo usred najvećeg porasta inflacije od 1982. godine.

Inflacija u eurozoni porasla je sa 7,4 posto u aprilu, jer Evropljani i dalje smatraju da je porast cijena energije i hrane dijelom uzrokovan ruskim ratom u Ukrajini.

Preliminarna procjena objavljena 31. avgusta najveća je otkako je 1997. godine počelo vođenje evidencije za eurozonu.

Svaka država kontinenta suočava se s rastom cijena, a očekivani ekonomski oporavak Evrope od pandemije koronavirusa ometa niz faktora.

Rusija se suočava sa inflacijom od 15,1 odsto u julu, što je pad sa 17,1 odsto u maju.

Evo pogleda na stopu inflacije u svakoj zemlji u Evropi:

Izvor: Euronews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *