EU uvodi “novu kategoriju”? Sankcije i za one koji pomažu Rusiji da ih zaobiđe

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

“Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primjer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to ce biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da ce to imati veliki efekat odvraćanja”, rekla je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenijele su agencije.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu”, rekla je zvaničnica EK.

Evropska unija je vec ranije donijela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koje se prevozi tankerima i koja stupa na snagu 5. decembra.

Nedavno je grupa najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i predlog Komisije.

“Znamo da je nekim zemljama u razvoju i dalje potrebna ruska nafta po niskoj cijeni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cijene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge održaće stabilnim globalna energetska tržišta”, rekla je fon der Lajen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih lica na spisak sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime ce Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, kao i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Predlaže se i da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.