Fiktivnim fakturama izvlačili novac

Više od dvadeset osoba uhapšeno je juče u akciji kojom je rukovodilo podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT), koje ih sumnjiči da su preko 21 kompanije fiktivnim fakturama izvlačili novac i oštetili državnu kasu za oko 374.000 eura. Na spisku osumnjičenih našla se i jedna nevladina organizacija i odgovorno lice u njoj.

Prema saznanjima Vijesti, kompanijama koje su se našle na spisku osumnjičenih ispostavljane su fakture za usluge koje nikada nijesu odrađene, a koje su oni odmah plaćali i na taj način uvećavali ulazni PDV, a umanjivali poreske obaveze prema budžetu Crne Gore. Osumnjičeni koji su ispostavljali fiktivne fakture odmah su podizali uplaćeni novac i najveći dio vraćali vlasnicima kompanija, a određeni procenat zadržavali za sebe.

Nakon akcije, realizovane u nekoliko crnogorskih gradova, rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović kazao je za Vijesti da će to tužilaštvo i u narednom periodu intenzivirati rad u svim predmetima.

Naročito u onima u kojima je oštećena država Crna Gora, kazao je tužilac Milanović.

On je juče, nakon što je realizovana akcija, saopštio da je ODT Podgorica formiralo krivični predmet protiv 21 pravnog lica sa sjedištima u više gradova na teritoriji Crne Gore i odgovornih lica u tim firmama zbog krivicnog djela utaja poreza i doprinosa:

Visina utajenog poreza za period od 2019. godine do 2022. godine, na štetu budžeta Crne Gore, iznosi oko 374.000 eura, saopštio je Milanović.

Pretresi i hapšenja

Po nalogu ODT Podgorica i uz odobrenje sudije za istragu policajci su rano juče pretresli 21 kompaniju, nakon čega je u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica privedeno 20 osumnjičenih.

Vijesti saznaju da su na spisku osumnjičenih podgoričke firme Skioni, Neimar, Custić gradnja, C&D inžinjering, MNL contactor, Ding, Alfa projekt i odgovorna lica u tim kompanijama Stefan Peruničić (21), Dejan Gardašević (54), Jasmina Ćustić (45), Dragan Kovačević (56), Velibor Pavićević (37), Danilo Bašić (39), Nikola Sekulić (31).

Predmetom su obuhvaćene i budvanske firma Lumenlux i odgovorno lice u njoj Predrag Tabajica (50) i Es Engineer u kojoj je odgovorno lice Miroslav Đurović (40), cetinjska kompanija Lipa i odgovorno lice u njoj, Jelena Marić (35).

Na listi osumnjičenih su i kompanije i odgovorna lica: Lumas M i Ratko Ćeranić (49),Spidi i Milica Kruščić (27), Studio ipsilon i Miodrag Šegrt (52), GKM i Goran Pešić (59), GP Aledra i Aleksandar Dragić (44), Decor Hajdarpašić i Safet Hajdarpašić (42), Bečići propertiest i Dejan Radomirović (43),Geis mg i Milan Daković (42) i Spes ing i Radenko Kovačević (44) i Kompromis group i odgovorno lice u toj firmi Nikola Bakoč (35).

Za utaju poreza ODT je osumnjičilo i NVO Sindikat profesionalnih fudbalera i Željka Jovanovića (59), ali i tri fizička lica: Maksima Šestovića (35), Rajka Šćepanovića (52) i Tafa Šaljaja (50).

Iz Uprave policije kazali su da Šćepanovića sumnjiče i da je bespravno podigao novac u iznosu od 1.793.641 eura sa računa privrednog društva bez pravdanja odgovarajućom dokumentacijom.

Zvanično su saopštili da je u jučerašnjoj akciji, izvedenoj istovremeno u Podorici, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Nikšiću i Bijelom Polju, uhapšeno 20 osumnjičenih, a da za četvoro tragaju.

Nešto oko podneva u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu počela su saslušanja osumnjičenih.

Vijesti saznaju da je osumnjičene saslušavalo četvoro tužilaca iz tog tužilaštva.

Iz Uprave policije kazali su da Šćepanovića sumnjiče i da je bespravno podigao novac u iznosu od 1.793.641 eura sa računa privrednog društva bez pravdanja odgovarajućom dokumentacijom. Saopštili su da je u jučerašnjoj akciji, izvedenoj istovremeno u Podorici, Budvi, Cetinju, Herceg Novom, Nikšiću i Bijelom Polju, uhapšeno 20 osumnjičenih, a da za četvoro tragaju.

Izvor: Vijesti

 

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.