Damjanović: Biće teško definisati budžet za narednu godinu

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će parlament jednoglasno usvojiti rebalans ovogodišnjeg budžeta, napominjući pritom da će biti veoma teško definisati budžet za narednu godinu, a da bude održiv i odgovori svim izazovima.

Damjanović je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj se raspravlja o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, rekao da su rebalansom napravili verifikaciju stanja koje su zatekli u proteklih 20-ak sedmica, koliko rade.

“Ovdje sam da verifikujemo zatečeno stanje i pogledamo istini u oči i kažemo gdje smo, a takođe i da stvorimo uslove za redovno i normalno funkcionisanje sistema do kraja tekuće budžetske godine”, rekao je Damjanović i dodao da očekuje jednoglasno usvajanje rebalansa.

Nakon toga, kako je kazao, očekuje da se zajednički krene u definisanje budžeta za narednu godinu.

“Biće ga veoma teško definisati, a da bude održiv i odgovori svim izazovima”, poručio je Damjanović.

On je objasnio da je uravnoteženje ovogodišnjeg budžeta proisteklo iz razloga što je došlo do povećanja rashoda izazvanih primjenom pojedinih zakonskih akata koji su usvojeni i usvajani tokom ove godine.

“Ova Vlada za tih 20-ak sedmica, koliko radimo, nije uputila parlamentu nijedan jedini zakonski akt koji bi stvorio nove dodatne obaveze na rashodnoj stani, kao ni na prihodnoj, u smislu povećanja dažbina i poreza”, napomenuo je Damjanović.

On je rekao da je pozicija na prihodnoj strani budžeta ostala otprilike ista, bez obzira na rast prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) za nekih 80-ak miliona eura, što je bila posljedica inflacije i stalnog unapređenja fiskalizacije i kakvog-takvog jačanja fiskalne discipline.

Damjanović je međutim objasnio da su ti dodatni prohodi „pojedeni“ padom na nekim drugim pozicijama, prvenstveno prihoda od akciza i poreza i doprinosa na zarade.

“Bila je stagnacija na prihodnoj strani uprkos povećanju PDV-a. Prihodi od PDV-a su pojedeni padom na manje-više svim ostalim prihodnim stranama”, dodao je Damjanović.

Dodatna potrošnja odnosi se dominantno na nedostajuća sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje 38,6 miliona eura, zatim 36 miliona eura za potrebe Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), kao i nedostajuća sredstva za zarade prosvjete i zdravstva 28,5 miliona eura.

Damjanović je objasnio da su nedostajuća sredstva sada definisana na 760 miliona eura, umjesto ranije projektovanih 560 miliona.

Uz predlog rebalansa, razmatrana je i izmjena Odluke o zaduživanju.

Umjesto prvobitno predviđenog zaduženja do 70 miliona eura, predlaže se da ono bude do 350 miliona eura.

“U sredstvima koja su planirana kroz zaduženje stvorila bi se, osim pokrića svih ovih obaveza do kraja tekuće godine, i određena fiskalna rezerva, kako bi se u narednu godinu ušlo sa određenim nivoom sredstava”, rekao je Damjanović.

Izvor: Mina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *