Koliko dugo će američki potrošač moći da spasava američku berzu?

Dodajte komentar

Američka centralna  banka (Fed) podigla je u srijedu ključne kamatne stope za 75 baznih bodova, tako da sada gornja granica Fedovih ključnih kamatnih stopa iznosi 3,25 posto.

Istovremeno, Fed je najavio pooštravanje za još 1,25 procenata prije kraja godine. U svom govoru na sredini mandata, predsjednik Feda Jerome Powell obećao je da će Fed srušiti inflaciju i spustiti je na 2 posto. Medijan predviđanja zvaničnika Feda sada kaže da bi kamate do kraja ove godine trebale dostići 4,4 posto, a 2023. 4,6 posto.

Fed je tako povisio kamatnu stopu za 75 baznih bodova treći put zaredom u kratkom razdoblju i najavio dalje zaoštravanje monetarne politike. Zbog toga je ojačao dolar čija će snaga polako početi zadavati glavobolje američkim izvoznicima. Naravno, dionice i američke obveznice pale su u cijeni.

Dolar će najvjerovatnije dodatno jačati u odnosu na euro, a istovremeno će novac širom svijeta nastaviti sinhrono da raste, budući da ostatak centralnih banaka uvelike slijedi taktiku Feda. Uprkos aktivnostima centralnih banaka, u mnogim mjestima još nismo dostigli vrhunac inflacije. To će postupno, samo po sebi ili u kombinaciji s višim kamatama, početi snažno kočiti globalnu ekonomiju.

Iako će se potražnja iz Kine i Evrope smanjiti, i jeste već neko vrijeme, budući novčani tokovi velikih kompanija u SAD-u u velikoj su većini podržani od američkih domaćinstava. Neočekivani rast maloprodaje od 0,3 posto u avgustu u SAD-u dobar je znak za rezultate američkih kompanija za treće tromjesečje.

Dakle, u investicionom smislu, likvidna tržišta i dalje su u prosjeku previše izložena američkom tržištu dionica. Ali ovdje se postavlja pitanje koliko dugo će američki potrošač moći da spasava američku berzu? Kako raste nezaposlenost (u SAD-u je nedavno porasla s 3,5 na 3,7 posto), tako će i američki potrošač smanjivati potrošnju. Ako nezaposlenost u SAD-u sljedeće godine dostigne 4,5 posto, što nije izvan trenutnih prognoza Feda, onda možemo očekivati recesiju u SAD-u sljedeće godine (tehnički, SAD je već u recesiji). Ukratko, bez obzira na trenutne prognoze Feda, možemo očekivati da će Fed, ako dođe do jače recesije u SAD-u, ponovo sniziti kamatne stope.

Uz negativne učinke povećanja kamatnih stopa, ruska eskalacija rata s Ukrajinom i napetosti između Pekinga i Tajvana doprinijeli su ovonedjeljnoj korekciji dionica i općem niskom raspoloženju na tržištu kapitala. U nadolazećoj nedjelji očekuje nas objava poslovnih rezultata za proteklo tromjesečje kompanija kao što su Nike, Paychex, Cintas, CarMax, Carnival… Na makroekonomskom planu očekuje nas priliv podataka u nadolazećoj nedjelji, poput analiziranog BDP-a za Ameriku, PMI indeksa za Kinu i HICP indeksa za Njemačku.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *