Hotel AS dvije decenije nezavršen, izgubljena dobit nemjerljiva

Dodajte komentar

Hotel AS u Perazića dolu već dvije decenije stoji nezavršen. I dok investitor tvrdi da je raspoložen da nastavi gradnju, država traži raskid ugovora pred Privrednim sudom. Izgubljena dobit je teško mjerljiva ali su u pitanju milioni na godišnjem nivou, kažu stručnjaci.

Pompezno najavljivan 2002. godine, kao najluksuzniji, sa tri heliodroma i podvodnim restoranom, 20 godina kasnije Hotel As neki nazivaju “Skadrom na Bojani” čijem se zidanju ne nazire kraj. Onaj stari, pod istim nazivom, bio nam je za ponos.

“80-ih godina kada je taj hotel počeo da radi to je bio jedan od najluksuznijih hotela na našoj obali ako ne i najluksuzniji gdje je boravila visokoplatežna klijentela iz Zapadne Evrope, konkretno iz Njemačke. Prije više od 30 godina mi smo imali situaciju da je taj hotel radio u punom kapacitetu sa svim svojim sadržajima”, kazao je turizmolog Petar Golubović.

Betonska konstrukcija jedva da podsjeća na nekadašnji Hotel AS. Ipak sve koji dođu podsjeća da je jedna od najljepših uvala na crnogorskom primorju devastirana a hotel nezvršen.

Propalom privatizacijom kažu stručnjaci gubimo milione na godišnjem nivou.

“Već zadnje 22 godine nikakvih prihoda nema od hotela. Nemamo zaposlenost lokalnog stanovništva koja je u tim godinama bila i te kako značajna i taj hotel koji je trebalo da broji čak 900 smještajnih kapaciteta danas nažalost ne postoji”, kazao je turzmolog Petar Golubović.

Zbog takvog stanja trpe i mještani pa pozivaju državu da nešto preduzme.

“Država mora da odluči u ovom slučaju šta će da radi, ne može sudski proces da traje 5 ili 10 godina na uštrb države. On je sigurno trebao da zaposli oko 500 do 600 radnika a tokom turističke sezone i više”, kazao je mještanin i ugostitelj Miško Rađenović.

A država je zbog nepoštovanja rokova zatražila raskid ugovora sa kompanijom Megaturs iz koje tvrde da su uložili 50 miliona eura te da su zainteresovani da završe hotel. Spor je pred privrednim sudom dok se drugi zbog navodno lažnih bankarskih garancija vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Iz Ministarstva ekologije međutim kažu da im se u posljednjih 10 godina investitor nije obraćao za nastavak gradnje a za dio koji je sagrađen mimo projekta bilo je naloženo rušenje.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *