Statis dobio prvu rundu: Sud u Londonu odbio zahtjev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana

Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad-hotel “Sveti Stefan” i Vila “Miločer”.

To je Vijestima nezvanično potvrđeno u kompaniji “Adriatic Properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Kako je rečeno, zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži.

Odbijen je i zahtjev države da se neotvaranje hotela ima smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

U oktobru počinje glavna rasprava pred arbitražom u Londonu vezano za odštetni zahtjev od 100 miliona eura.

“Adritic Properties” je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postvaljena, odlučio da grad hotel “Sveti Stefan” i Vilu Miločer zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu, “Adriatic Properties” je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odšetete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada je uzvratila svojom tužbom.

Grad hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovoga ljeta biti postignut dogovor sa Aman rizirtom da “Sveti Stefan” bude otvoren, to se nije dogodilo.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad hotel “Sveti Stefan”, Vilu Miločer i tadašnji hotel “Kraljičina plaža”.

Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Aneksom ugovora iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura.

Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima na mjestu starog hotela.

Izvor: Vijesti

Check Also

Air Montenegro za ljeto najavljuje još dvije linije

Državna avio-kompanija Air Montenegro uvešće ovog ljeta još dvije linije, i to od Podgorice do …

Leave a Reply

Your email address will not be published.