Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj

Dodajte komentar

Kuće i stanovi u Njemačkoj skuplji su već peto tromjesečje zaredom za više od 10 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali se taj rast cijena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Od aprila do juna cijene stanova porasle su u prosjeku za 10,2 odsto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je u petak Državni zavod za statistiku. U prvom tromjesečju 2022. taj je rast cijena, prema posljednjim podacima, iznosio 11,6 odsto.

U poređenju s prethodnim tromjesečjem, poskupljenje stanova i kuća s jednim ili dva stana u drugom tromjesečju u prosjeku je iznosilo 2,5 odsto.

Statističari su najveći rast cijena zabilježili u rijetko naseljenim, ruralnim područjima, gdje su kuće za jednu do dvije porodice poskupjele za 13,6 odsto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, a stanovi za 11,7 odsto.

U vodećim metropolama, poput Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta, Štutgarta i Dizeldorfa, cijene porodičnih kuća skočile su za 12,2 odsto, a stanova za 10,6 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

U urbanim sredinama dolazi do blagog popuštanja cijena. Ondje se stopa aprecijacije kuća od 7,8 odsto vratila na jednocifrenu brojku prvi put od prvog kvartala 2021. Za stanove su kupci nekretnina morali izdvojiti 7,3 odsto više nego u to vrijeme 2021.

Zbog viših kamata, skupljih građevinskih materijala i problema s snabdijevanjem stručnjaci očekuju slabljenje potražnje za nekretninama koja u Njemačkoj cvjeta već više od 10 godina. Pogotovo zbog visokih kamata, sve je više onih koji si ne mogu da priušte kupovinu stana ili kuće.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *