Nove kazne za tehnološke divove Amazon, Google i Microsoft zbog cloud-a?

Britanski medijski regulator Ofcom najavio je da će započeti novi niz istraga na digitalnom tržištu, vezanih za računarstvo u oblacima (cloud computing), dopisivanje na internetu i pametne uređaje, čime se postiže još jedan napredak u nadziranju najvećih svjetskih tehnoloških firmi.

Ofcom, koji takođe nadgleda emitovanje televizijskog programa, telekomunikacije i poštanske usluge, izjavio je da će se najprije fokusirati na to da li takozvani “hiperskalni” cloud computing provajderi kao što su AWS kompanije Amazon, Azure kompanije Microsoft i Google Cloud kompanije Alphabet ograničavaju rast i inovaciju. Oni dobijaju 81 odsto prihoda na britanskom tržištu koje nudi javnu infrastrukturu u oblaku, čiju vrijednost Ofcom procjenjuje na 15 milijardi funti (16,85 milijardi dolara).

Nove istrage se nadovezuju na globalne istrage o mogućoj prednosti na tržištu koju su stekle firme Silicijumske doline u odnosu na druga tržišta. U junu, britanski antimonopolska agencija – Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA), pokrenuo je odvojenu istragu Google Play prodavnice zbog sumnje na antikonkurentsku praksu.

Regulator Ofcom je izjavio da, ukoliko se dokaže da tržište ne funkcioniše onako kako bi trebalo, slučaj će biti predat vladi, antikonkurentska praksa će biti prijavljena nadzorniku CMA, i biće sproveden niz zakonskih mjera ili da će biti prihvaćena odšteta. Saopštili su da će konačni izveštaj biti objavljen u roku od godinu dana.

Ova istraga će, između ostalog, ispitati da li treba omogućiti veću interakciju servisa poput WhatsAppa kompanije Meta Platforms, FaceTimea kompanije Apple i kompanije Zoom Video Communications.

Cilj istraživanja pametnih uređaja je da se ispitaju povezane televizije i da se uporedi njihova moć u odnosu na one sa zabavnim programom ili one koje emituju vijesti.

Izvor: Bloomberg Adria

Check Also

Nagrada EBRD Hipotekarnoj banci sedmi put za redom

Hipotekarna banka dobitnica je sedmu godinu za redom nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published.