Memorandum privrednih asocijacija Crne Gore i San Marina za bolju saradnju

Dodajte komentar

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i generalni direktor Agencije za ekonomski razvoj Privredne komore San Marina Denis Ćeketi potpisali su Memorandum o razumijevanju dvije poslovne asocijacije.

Online potpisivanju prisustvovali su ministar industrije, zanatstva i trgovine, tehnoloških istraživanja i pojednostavljenja propisa San Marina Fabio Rigi,  državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Armend Mila, te ambasadorke dvije države Kjara Kardonja i Milena Šofranac Ljubojević.

“Privredne komore zaključuju ovaj Memorandum uočavajući potrebu za unapređenjem trgovinskih, ekonomskih i investicionih odnosa između njihovih poslovnih zajednica i stručnjaka, u cilju stvaranja novih mogućnosti za obje države”, precizira se u dokumentu.

Drakić smatra da će ovaj Memorandum biti dodatni podsticaj jačanju ekonomske saradnje i povezivanje privrednika dvije zemlje. Naime, ugovorne strane su se obavezale, između ostalog, da razmjenjuju informacije koje se odnose na prioritetne oblasti saradnje, organizuju zajedničke događaje i budu posvećene promociji i razvoju digitalnih usluga.

“Kada je riječ o prioritetnim oblastima, čini se da su u vrhu sektori industrije, turizma, IT i trgovine. Svakako da ćemo zajedno identifikovati potrebe i prioritetne oblasti, razmjenjivati informacije, organizovati posjete i B2B sastanke”, dodala je Drakić.

Ćeketi navodi da se ovim žele stvoriti prilike ne samo za razmjenu informacija između komora, već i uspostavljanje poslovne saradnje među kompanijama dvije zemlje.

“Želimo što prije da konkretizujemo saradnju, kako bismo omogućili povezivanje privrednika, iz industrije građevinskih materijala, oblasti nutriceutika i mnogih drugi”, kazao je on.

Predstavnici ministarstva ocijenili su da je memorandum važan za buduće bilateralne odnose država.

“Ovo je važan korak u pravcu uspostavljanja saradnje u ekonomskom kontekstu i ima veliku važnost s obzirom na izazove koje donosi naredni period – rekao je ministar Rigi.

Saglasan je državni sekretar Mila, ocjenjujući da je dobra komunikacija između malih zemalja neophodna kada se suočavaju sa velikim izazovima.

“Globalizacija donosi nove izazove, kao što su trenutna ekonomska i energetska kriza, tako da su dobra saradnja i komunikacija veoma važne na putu njihovog efektivnog prevazilaženja. Ako radimo zajedno, imaćemo i bolje rezultate u ekonomiji i turizmu”, dodao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *