Goldman Sachs smanjio prognoze rasta indeksa S&P 500

Goldman Sachs Group smanjio je ciljanu vrijednost indeksa S&P 500 za kraj godine, sa 4.300 na 3.600 poena, tvrdeći da će dramatična promjena povećanja kamatnih stopa uticati na vrijednost američkih akcija.

Scenario sa većom kamatnom stopom u Goldmanovoj procjeni znači da će odnos cijene akcije i zarade po akciji biti 15, u odnosu na prethodnih 18, saopštili su stratezi, među kojima je i David J. Kostin.

“Naši ekonomisti sada predviđaju da će FOMC povećati kamatnu stopu za 75 baznih poena u novembru, 50 baznih poena u decembru i 25 baznih poena u februaru, pri čemu bi stopa dostigla vrhunac na nivou od 4,5 do 4,75 odsto”, naveo je.

Goldman je izvijestio da i dalje ima rizika zbog sve većih šansi od recesije, koja bi smanjila zaradu, povećala jaz između prinosa i pomjerila referentni američki indeks akcija na 3.150 poena. Predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da borba protiv inflacije može da izazove recesiju, zbog čega je nastala bojazan da će centralne banke možda poremetiti globalni rast.

Procjene akcija i stvarni prinosi su se kretali jedni za drugim u proteklih nekoliko godina, ali ta veza se nedavno promijenila, što predstavlja rizik za akcije, saopšteno je iz američke investicione banke. Prema ranijoj prognozi, realna kamatna stopa bi se zaustavila na 0,5 odsto, u odnosu na sadašnju procjenu od 1,5 odsto.

Goldman smanjuje svoj cilj jer je nekoliko stratega koje je Bloomberg intervjuisao, smanjilo procjene za rast indeksa S&P 500 za kraj godine, iako većina njih i dalje vidi povećanje od 16 odsto do kraja ove godine u odnosu na sadašnji nivo. Analitičari su takođe smanjili ciljane cijene američkih akcija, ali još predviđaju skoro 26 odsto povraćaja u narednih 12 mjeseci. Procjene prihoda za S&P 500 povećale su se za šest odsto ove godine, ali od juna bilježe određene padove.

“Većina investitora je prihvatila da je scenario “tvrdog slijetanja” neizbježan, a sada se fokusiraju na vrijeme, veličinu i trajanje moguće recesije. U tom slučaju, tromjesečna, šestomjesečna i dvanaestomjesečna ciljana vrijednost indeksa S&P 500 iznosi 3.400, 3.150 i 3.750 poena”, naveli su Kostin i njegove kolege.

Vrijednost indeksa S&P 500 se od 12. septembra nalazi ispod indeksa Stoxx Europe 600, kada su Kostin i njegov tim saopštili da je SAD sigurnija opcija od Evrope. Oni takođe kažu da je rast raspona američkih akcija na 4.300 poena moguć samo ako inflacija popusti.

Goldmanov novi cilj odnosi se na smanjenje indeksa američkih akcija za 4,2 odsto u odnosu na završetak trgovanja u četvrtak. Ova banka predviđa šestomjesečni i dvanaestomjesečni cilj od 3.600, odnosno 4.000 poena.

Kao i mnoge banke, Goldman savjetuje investitorima da zauzmu odbrambeni položaj zbog velike neizvjesnosti i da bi trebalo da posjeduju akcije kvalitetnih karakteristika, kao i da imaju dobar bilans stanja, visok povraćaj na kapital i stabilan rast prodaje.

Izvor: Bloomberg Adria

Check Also

Još tri mjeseca pritvora za Miloševića

Vijeće Vrhovnog suda produžilo je pritvor za još tri mjeseca bivšem direktoru Uprave prihoda i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.