U pripremi peta faza projekta “Hiljadu plus”

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma priprema petu fazu projekta “Hiljadu plus”, o kojoj bi građani, kako kažu u tom, resoru više trebalo da znaju za nekoliko mjeseci. Vrijednost pete faze projekta, kroz koju će crnogorska domaćinstva moći da kupe stan po povoljnim uslovima, je 20 miliona eura.


“Zbog okolnosti i dosta kratkih rokova, moramo biti oprezni u najavama. Svakako, radimo na tome i nadam se da ćemo do kraja godine, eventualno do kraja novembra, imati precizne infomacije o realizaciji projekta”, kazala je Radmila Lainović, iz Direktorata za razvoj stanovanja i legalizaciju, za Gradsku RTV.

Kroz projekat Hiljadu plus, koji traje deceniju, više od 1.500 porodica, kupilo je stan na kredit po povoljnijoj kamatnoj stopi od 2,99 odsto. S obzirom na poskupljenja stanova, rast plata i inflaciju, još nije poznato kolika će biti kamatna stopa u narednoj fazi projekta. Izvjesno je, kaže Lainović, da će građani iz svih crnogorskih opština imati priliku da obezbijede krov nad glavom.

“Imamo značajnu realizaciju u centralnom i primorskom regionu. Imali smo znatno veći broj prodatih stanova, jer je u ovoj fazi značajan broj stanova prodat, koji nisu iz ponude koja se definisala javnim pozivom za investitore, već su korisnici mogli da traže stan na tržištu i da taj stan prijave u projekat, s tim što taj stan treba da ispunjava uslove energetske efikasnosti. To je bilo vrlo važno za primorski, ali i za sjeverni region”, objašnjava Lainović.

Prosječna cijena kvadrata stana, prema posljednjim zvaničnim podacima, iznosi 1.357 eura, dok je maksimalna kroz prethodne faze “Hiljadu plus” bila 1.100 eura.

Građani koji imaju prednost u kupovini stanova su mladi bračni parovi, samohrani roditelji, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, lica sa invaliditetom, dok su u prethodnoj fazi to bili, zbog kovid pandemije, zdravstveni radnici.

Izvor: Gradska RTV

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.