Kompletirana stečajna uprava Montenegro Airlinesa, Radulović umjesto Zejaka

Dodajte komentar

Milan Radulović novi je stečajni upravnik Montenegro Airlinesa, saznaje Pobjeda.

Rješenje o imenovanju Radulovića donio je juče Privredni sud, skoro pet mjeseci nakon što je uhapšen bivši stečajni upravnik MA Saša Zejak.

Radulović ima licencu stečajnog upravnika od 2009. godine. Njegovim imenovanjem kompletirana je stečajna uprava bivšeg nacionalnog avio-prevoznika, budući da je sudija Ivan Kovačević prethodno određen za stečajnog sudiju.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila 2021. godine, na zahtjev Uprave prihoda zbog duga od 11,9 miliona eura.

Kako je Zejak u zatvoru od 9. maja, zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe doskorašnjeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, neće moći da bude izvršena uobičajena primopredaja dužnosti.

Radulović će morati da riješi više otvorenih pitanja, među kojima je iseljenje hangara MA sa podgoričkog aerodroma. Uprava Aerodroma jednostrano je krajem prošle godine raskinula ugovor o zakupu zemljišta na kojem su hangar i kancelarije MA i naložila stečajnoj upravi da u roku od 30 dana oslobodi te objekte, nakon čega je Zejak tražio od Privrednog suda da to zaustavi izricanjem privremene mjere.

Novog upravnika dočekuju loši odnosi koje je Zejak imao sa upravom nove avio-kompanije, ali i sa Vladom, kojoj je odbio 93,5 miliona eura potraživanja po osnovu državne pomoći. Zejak je ranije pokrenuo više tužbenih postupaka protiv države, tražeći da se poništi rješenje kojem je osporeno produženje registracije žiga i loga MA. On je tužio i To Montenegro jer je neovlašćenim predstavljanjem i stavljanjem u promet loga koji je istovjetan ili sličan orlu MA, povrijedio registrovani žig kompanije. Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović tvrdila je da Zejak opstruira državu i kontratužbom pokrenula pitanje naplate potraživanja države.

Zejak je produžio licence MA za održavanje aviona, ali nije uspio da postigne saradnju sa To Montenegrom. Nova kompanija traži od stečajne uprave pravo na korišćenje IATA koda, što bi im olakšalo poslovanje. Očekuje se i da Radulović odluči na koji način će unovčiti imovinu MA i namiriti priznata potraživanja. Zejak je ranije predlagao prodaju kompletnog društva, a ne imovine.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *