Kina planira komercijalna svemirska putovanja od 2025. godine

Kina namjerava da pošalje prvu grupu komercijalnih putnika u suborbitalni svemir 2025. godine, sa svakim letom po cijeni između 2 i 3 miliona juana (oko 287.000 do 430.800 dolara), rekao je viši raketni naučnik.

”Trenutno postoje tri načina putovanja u svemir. Prvi je ulazak u svemirsku stanicu, koja postavlja stroge zahtjeve za fizičko i psihičko stanje turista”, kazao je Jang Jićang, viši raketni naučnik koji je 2018. bio generalni direktor raketnog projekta ”Dugi marš” 11 i osnivač raketne kompanije CAS Space sa sjedištem u Pekingu ”Drugi vodi turiste u svemir na teretnom avionu koji se koristi za podizanje druge letilice”.

”Virgin Galactic” je jednom najavio ove vrste putovanja po cijeni od 450.000 dolara po sedištu, prema izvještajima medija.

Treći način, prema Jangu, i onaj na koji će se Kina fokusirati, je suborbitalno putovanje svemirom. Ovo će biti pogodnije za većinu putnika.

SAD su počele da komercijalizuju svoj svemirski sektor 1980-ih, a industrija je relativno sazrela kada je SpaceX osnovan 2002.

Kina je pokrenula ovaj sektor relativno kasno 2015. godine, ali je industrija već dobila oblik uz brz razvoj.

”Kina će vjerovatno dostići nivo razvoja SAD u sektoru komercijalizacije svemira u roku od 10 godina”, rekao je Jang ” Ovaj sektor u Kini je ušao u ‘eru 2.0’ vođenu aplikacijama i tržišnim silama, što se razlikuje od ‘ere 1.0 era’ koja je predstavljala osnovnu proizvodnju, istraživanje i razvoj ”.

Prema industrijskom izvještaju, Kina je 2021. imala više od 370 preduzeća fokusiranih na proizvodnju satelita, lansiranje raketa i relevantne usluge zasnovane na satelitima u orbiti.

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.