Korak ka većoj transparentnosti: Poslodavci spremni da otkriju platu u oglasima za posao

Dodajte komentar

Većina kompanija bi uskoro mogla uključiti informacije o platama u oglase za posao u SAD-u.

I to čak i tamo gdje to nije propisano zakonom, pošto konkurencija na tržištu rada povećava pritisak da se o tome govori transparentno, prenosi Capital.

Oko 19 odsto kompanija koje je anketirala konsultantska kompanija Willis Towers Watson Plc (WTW) planira da navede detalje o rasponu plata u oglasima za posao, a još 43 posto to razmatra, pokazalo je istraživanje.

Oko 17 odsto kompanija već pruža informacije širom SAD-a, uprkos tome što to nije svuda zakonski obavezno. WTW je anketirao 388 rukovodilaca u junu i julu, iz kompanija koje zapošljavaju 7,5 miliona radnika.

“Očekujemo da će nivo transparentnosti vjerovatno postati norma, jer spoljni akteri zahtijevaju više jasnoće i vidljivosti u praksi upravljanja platama u kompanijama”, rekla je Lindzi Vigins, jedna od voditeljki sektora pravednih plata u Severnoj Americi u WTW-u.

Transparentnost plata se smatra posebno važnom za žene koje su često manje plaćene, te bi imale više koristi od informacija koje bi im mogle pomoći da se cenjkaju za veću platu.

Razlika u platama za žene je u zastoju više od jedne decenije i one i dalje zarađuju oko 83 posto onoga što muškarci zarađuju, pokazao je američki popis stanovništva. Objava plata još uvjek nije obavezna u većini država.

Kalifornija se prošlog mjeseca pridružila Koloradu, državi Njujork i državi Vašington u donošenju zakona koji će od kompanija zahtevati da navedu raspon plata za posao u tim državama.

Trenutno je na snazi samo zakon Kolorada. Poslodavci sa sjedištem u Njujorku moraće da počnu da navode raspon plata počevši od prvog novembra. Državni zakoni Njujorka i Kalifornije čekaju potpise guvernera tih država prije nego što stupe na snagu sljedeće godine.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *