Kako vam renoviranje doma može donijeti buduće značajne uštede?

Dodajte komentar
nekretnina

Već dugo razmišljate o renoviranju životnog prostora. Nijeste sigurni od čega prije krenuti i kojim redosljedom proces treba da teče, ali znate da je sada pravi čas za to. Već imate ideju kojim novim pločicama u kupatilu ćete zamijeniti postojeće, kao i koju garnituru ćete kupiti. Prije svega toga vrijedi razmisliti i o tome kako dom možete učiniti energetski efikasnijim.

Osim što ćete efekte vrlo brzo vidjeti na računima za struju, poboljšanjem energetske efikasnosti povećaćete vrijednost stana ili kuće.

Razloga za to je više. Osim što ćete efekte vrlo brzo vidjeti na računima za struju, poboljšanjem energetske efikasnosti povećaćete vrijednost stana ili kuće, što posebno dolazi do izražaja ukoliko se u jednom trenutku odlučite za iznajmljivanje ili prodaju stambenog prostora. Ako će vam biti potrebna dodatna novčana sredstva, još jedan od razloga za donošenje odluke „kad već sređujem sve, srediću i to“ leži u činjenici da na svakom koraku možete čuti kako nema boljeg momenta od sadašnjeg za apliciranje za kredit.

Odakle početi kada je u pitanju unapređenje energetske efikasnosti doma?

Koliko će energije biti potrebno za zagrijavanje ili rashlađivanje stana zavisi od izolacije, prozora i vrata, koji su zaduženi za propuštanje toplote. Pored toga, tu su i uređaji bez kojih ne možemo – ne smijemo zaboraviti ni frižider i zamrzivač, šporet, bojler i veš-mašinu. Ali krenimo redom.

Za početak obratite pažnju na stanje stolarije u vašem domu – da li je dotrajala, slabo dihtuje i „zrela“ za promjenu. Zatim pogledajte zidove i fasadu, kao i terasu. Procijenite u kakvom stanju su podovi, naročito ako živite u prizemlju. Upravo su ovo glavne tačke preko kojih se ostvaruju najveći gubici kada je energetska efikasnost u pitanju.

Koje su vam opcije na raspolaganju ako živite u stanu, a koje ako imate kuću?

Ako živite u stambenoj zgradi, loša vijest je da ćete neke opcije morati u startu da otpišete. Recimo, nije moguće da uradite spoljnu izolaciju samo za vaš stan, ali je zato izvodljivo da se pozabavite unutrašnjom izolacijom. Ista stvar je i sa stolarijom, bilo da je u pitanju drvena ili PVC. Ukoliko je napukla, isušena ili dotrajala, možete i treba da je zamijenite. Ako problem postoji iako su ramovi stolarije u redu, možete ga riješiti mijenjanjem stakala, što će biti povoljnija opcija.

Ukoliko imate kuću, može se reći da je samo nebo granica kada je renoviranje u pitanju. Pri ovom poduhvatu važno je znati da, što više neizolovanih zidova imate, to će gubici toplote biti veći. Upravo zbog toga je preporučljivo da se adaptacijom pozabavite od poda do plafona, ukoliko je potrebno. To znači da obratite pažnju na krov i potkrovlje, podove, terase ukoliko ih imate, kao i na podrume i ostave.

Kakva je situacija sa uređajima koje koristite u domaćinstvu?

Moguće da ste na veš-mašini, mašini za pranje suđa i ostalim uređajima uočili naljepnicu sa kategorijama od A (energetski najefikasniji) do G (najmanje energetski efikasni). Na toj naljepnici uvijek je označeno i kojoj kategoriji pripada vaš uređaj. Ako je vrijeme da i ove uređaje zamijenite novim, budite svjesni da uređaji sa oznakom A obično imaju duži radni vijek i štede najviše energije.

Osim toga, pored zamjene običnih sijalica štednim, kao i izbjegavanja dekorativne rasvjete, koja ne osvjetljava prostor značajno, a troši električnu energiju, postoji još nekoliko navika uz pomoć koji su znatne uštede ostvarive. Ako je ostalo još samo da riješite pitanje dodatnih novčanih sredstava, to je barem jednostavno. U slučaju da su vam sredstva potrebna samo za uređenje životnog prostora, možete se opredijeliti za adaptacijski kredit. Ako, sa druge strane, želite ispuniti sebi još neke želje, moguće da će gotovinski kredit sa posebnim uslovima, koji važe do kraja septembra, biti bolja opcija.

Uređaji sa oznakom A obično imaju duži radni vijek i štede najviše energije.

Kao i uvijek, znate da nas za sve savjete i pomoć pri donošenju odluke možete posjetiti u vama najbližoj filijali. Sigurni smo da ćemo zajedno brzo doći do najpovoljnijeg rješenja za vaš dom, ali i finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *