Drastično poskupjeli stanovi u Zagrebu

Uprkos krizi i sve većoj inflaciji, tržište nekretnina cvjeta, Potražnja za kvalitetnim stanovima i poslovnim prostorima i dalje je veća od ponude, a u prvih sedam mjeseci izdano je sedam odsto više građevinskih dozvola nego lani.

Posla građevinari imaju iako cijene novogradnje dosežu rekordne razine i 20 odsto su veće nego lani, piše HRT.

Kranovi i skele širom metropole. Gradi se posvuda jer Zagrebu nedostaje na hiljade stanova.

“Mi smo u zadnjih mjesec dana preuzeli par novogradnji i bilježimo velik interes iako je cijena 20 odsto veća nego lani. Cijene u prigradskim naseljima za novogradnju su oko 2.400 evra po kvadratu dok u najtraženijim kvartovima dosežu i do 5.000 evra”, kaže licencirani agent za nekretnine Luka Prica.

Na zapuštenom mjestu nekadašnje tekstilne fabrike Vesna na Trešnjevci trebao bi niknuti luksuzni stambeno-poslovni kompleks. U planu je stotinjak stanova vrhunske kvalitete.

Rast cijena materijala i kvaliteta

Videonadzor, viseći vrtovi i energetska učinkovitost noviteti su u izgradnji. Ali građevinarima nije lako održati kvalitetu zbog enormnog poskupljenja materijala i opreme.

“Povećanje ulaznih troškova, dobave materijala i nepouzdani dobavljački lanci definitivno utiču na povećanje cijene. Ako tome dodamo inflaciju i nedostatak rade snage, zaista se susrećemo s izazovnim razdobljem ali radujemo se novim projektima”, kaže Sanja Kušan iz Euro stan grupe.

Niske kamate na kredite kupcima idu na ruku, ali zbog inflacije rastu cijene pa za neke nekretnine treba izdvojiti rekordne iznose. Domaćih i stranih kupaca ima jer nekretnine su i dalje izvor dobre zarade i vrijedna investicija.

“Prosječan građanin je sklon ulagati samo u nekretnine jer su financijska pismenost ili iskustva sa drugim tipovima ulaganja negativna. Tako da nije iznenađujuće da se štednja preljeva u ciglu i beton i na taj način održava potražnja za stanovima”, kaže direktor Colliersa Filip Vugačić.

U prvih sedam mjeseci primjetan je porast građevinskih dozvola. Čak ih je 86 odsto za zgrade, što potvrđuje uzlet stanogradnje i u ovo nestabilno vrijeme.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.