Ljiljanić: Spremno dočekujemo zimu na auto-putu

Kompanija Monteput već više od 17 godina uspješno upravlja jednim od najznačajnijih objekata putne infrastrukture u CG, tunelom ,,Sozina“ i prilaznim saobraćajnicama, a učešćem u gigantskom projektu kakav je auto-put Bar-Boljare, dokazala je spremnost da nadmaši dosadašnje poduhvate i otvori novo poglavlje u svom poslovanju.

Nakon dva mjeseca od otvaranja dionice od Smokovca do Mataševa, izvršni direktor Monteputa Milan Liljanić, sumirao je utiske i ocijenio da su uprkos brojnim izazovima, uspjeli da opravdaju očekivanja.

– Desilo se mnogo incidenata, ali smo zadovoljni funkcionisanjem. Naše službe su pravovremeno i efikasno reagovale. Kod svih velikih infrastruktirnih projekata, u početnoj fazi ekspolatacije dolazi do problema u funkcionisanju. U početku je bilo problema sa sistemom naplate, ali smo ih uspješno rješavali – rekao je Ljiljanić.

Na pitanje o utiscima saradnje sa kineskom kompanijom CRBC, odgovorio je da je bila uspješna i korektna.

Kada je riječ o zimskom održavanju auto-puta, veliki broj vozača i građana izrazilo je skeptičnost. Međutim, u Monteputu tvrde da su na vrijeme preuzeli konkretne korake i da nema potrebe za brigom.

– Što se tiče zimskog održavanja, uvjeravam vas da ćemo zimsku sezonu dočekati potpuno spremni. Sva neophodna oprema je već nabavljena. Nabavili smo deset snjegočistača sa kombinovanim posipačima i plugovima, dva specijalna vozila ,,Unimog“, freze za snijeg. U toku je obuka zaposlenih – objasnio je Ljiljanić.

Povodom nastavka gradnje auto-puta, izvršni direktor naglasio je da je Ministarstvo kapitalnih investicija apliciralo za sredstva koja su potrebna za izradu projekta dvije dionice, i to: Mataševo-Andrijevica dužine 23 km i Farmaci-Smokovac u dužini od 12 km.

– U planu je da se izrada glavnog projekta realizuje u narednoj godini. To bi obuhvatalo i sredstva koja su potrebna za pripremu tenderske dokumentacije. Najraniji početak radova na novim dionicama bi bio 2024 godine – dodao je on.

Osim najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, u Monteputu su aktivni i na poslovima upravljanja i održavanja tunela ,,Sozina” i prilaznim saobraćajnicama . Upoređujući rezultate iz prethodnih sezona, potvruđuju da se broj prolazaka iz mjesec u mjesec povećava, te da ove godine očekuju rekord prometovanih vozila. Osim toga, u fokusu je i unaprijeđenje infrastrukture objekta čija dužina iznosi 4.189 metara.

– Što se tiče održavanja tunela u prethodnom periodu, bilo je veoma izazovno. To je tunel koji je u ekspolataciji 17 godina. U narednom periodu, već do kraja godine, očekujemo manje intervencije u vidu pranja tunela i nekih intervencija u građevinskom smislu. U narednim godinama, to ćemo intezivirati i odvojiti veća sredstva, a sve u skladu sa planom redovnog održavanja – zaključio je Ljiljanić, a ujedno i najavio da će kroz edukaciju građana o elektronskoj naplati putarine, koju trenutno koristi 20 odsto vozača, Monteput poraditi na njenoj popularizaciji.

Izvor: MediaBiro.tv

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

One comment

  1. Neka riješe sve issues sa crbc koje oni zovu evidencija a u stvari su PDV ozbiljni propusti..

Leave a Reply

Your email address will not be published.