Rusija će izvesti trećinu manje gasa u EU ove godine

Očekuje se da će ruski izvoz prirodnog gasa u Evropsku uniju ove godine opasti za 50 milijardi kubnih metara, ili za trećinu prošlogodišnjeg obima, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Kako prenosi Danas.rs pozivajući se na magazin “Nedjelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, prema njegovim riječima procjene u Ministarstvu energetike pokazuju da će se izvoz smanjiti za oko 50 milijardi kubnih metara.

Poređenja radi, prošle godine je izvoz ruskog gasa u EU iznosio oko 150 milijardi kubnih metara.

Podsjetimo, Evropska komisija će povući predlog o ograničenju gornje cijene za uvoz ruskog gasa u EU, ali će nastaviti da oporezuje višak profita energetskih kompanija, navedeno je u nacrtu dokumenta EK koji je procurio u javnost.

Prema izvještaju agencije Reuters, EK je odustala od prvobitnog plana za ograničavanje cijene ruskog gasa, a zemlje EU su podijeljene oko toga da li bi šira ograničenja pomogla ili bi naštetila naporima evropskih država da obezbijede snabdijevanje energentima tokom zime.

Izvor: Danas.rs

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.