Njemačka preuzima gasne kompanije Uniper, VNG i SEFE?

Dodajte komentar

Njemačka je u odmakloj fazi pregovora o preuzimanju kompanije Uniper i dva druga velika uvoznika gasa u istorijskom koraku kako bi izbjegla kolaps svog energetskog tržišta.

Širenje državnog vlasništva nad Uniperom, VNG i Securing Energy for Europe (SEFE, nekadašnji Gazprom Germania) je rješenje o kome se dosta raspravlja prethodnih dana. Vlada razmatra kupovinu kontrolnog paketa akcija koji u Uniperu trenutno drži Fortum Oyj po nominalnoj cijeni, a zatim ubrizgavanje milijardi eura u kompaniju kroz povećanje njenog kapitala, tvrde insajderi.

Taj potez bi razvodnjio udjele preostalih manjinskih vlasnika Unipera. Tačni detalji tek treba da budu dogovoreni, ali bi zaključak mogao biti donesen narednih dana.

Porast cijena gasa i potez Moskve da smanji snabdijevanje Evropi već su izazvali niz vladinih paketa pomoći i zajmova za spasavanje. Ali te mjere su male u odnosu na sve veći obim krize i postoji rizik da sistemski dobavljači energije propadnu bez snažnije državne podrške. Koordinisano preuzimanje tri kompanije označilo bi jasnu eskalaciju u odgovoru Evrope na energetski rat koji vodi Rusija.

Pošto je ruski glavni gasovod do Njemačke prekinut, Uniper mora da nabavlja alternativne zalihe i pravi gubitke od čak 100 miliona eura dnevno, naveo je generalni direktor te kompanije.

Bez informacija o pregovorima

Fortum, najveći akcionar Unipera sa 78 odsto udjela, ne može da komentariše dok su pregovori u toku. Portparoli njemačkog ministarstva ekonomije, SEFE, Unipera i VNG-a odbili su takođe da daju svoje komentare.

Ove tri kompanije su centralni stubovi njemačke energetske infrastrukture, donoseći gas iz cijelog svijeta za evropske elektrane, pogone fabrika i grijanje domova. Njihova imovina pomaže u skladištenju i transportu energije, dok njihovi timovi trgovaca svake godine kupuju i prodaju milijarde eura ugovora kako bi održali vodeću ekonomiju kontinenta na površini, a društvo stabilnim.

Upitan o planovima za nacionalizaciju, njemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) je rekao da je “situacija složena, ali rade na tome veoma pažljivo”.

Jedna od komplikacija je činjenica da je Fortum finsko komunalno preduzeće. Fortum je odobrio zajmove svojoj jedinici, ali je ranije ove godine jasno stavio do znanja da ne želi da nastavi sa davanjem kredita. Vlada je ranije već pristala da preuzme 30 odsto udjela u Uniperu.

VNG, koji snabdijeva gasom oko 400 opštinskih komunalnih i industrijskih operatera, podnio je prošle sedmice zahtjev za državnu pomoć. Predviđa se da će dodatni trošak za zamjenu ruskog gasa za ispunjavanje sopstvenih ugovora ove godine porasti na milijardu eura, saopštila je njena matična kompanija EnBW.

Preuzimanje vlasništva nad SEFE-om je takođe teško, jer postoji rizik od kanalisanja sredstava u Moskvu. U julu su njemački zvaničnici otvorili vrata za njenu nacionalizaciju, donošenjem zakona koji dozvoljava vladi da preuzme udio u kompanijama u njenom starateljstvu protiv volje njihovog vlasnika. U slučaju SEFE, koji je pod starateljstvom od aprila, vlasnik je nejasan ruski entitet pod nazivom Akcionarsko društvo Palmary, kome je Gazprom dao podružnicu u aprilu. Međutim, zakon može zahtijevati od njemačke vlade da obezbijedi obeštećenje bivšem vlasniku.

Izvor: Bloomberg

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *