Cijene i dalje rastu: Inflacija u avgustu 15 odsto

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u avgustu 2022. u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku su više za rekordnih 15 odsto, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Ovo je rekordna vrijednost od 2008. godine, od kada državna agencija za statistiku objavljuje Indeks potrošačkih cijena kao međunarodno uporediva mjera inflacije, odnosno još od uvođenja eura 2002. godine kada se za izražavanje inflacije koristilo kretanje maloprodajnih cijena.

Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cijena – koji se odnosi na finalnu potrošnju cjelokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije – bio je čak 13,9 odsto. Avgust je pet mjesec za redom da je u Crnoj Gori registrovana takozvana galopirajuća inflacija, odnosno dvocifreni rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou.

Prema novim podacima, od osmog mjeseca prošle do istog ove godine najdrastičniji je rast cijena registrovan je za čvrsta goriva od 54 odsto, zatim povrće 36,9, te usluga smještaja 35,5 odsto i ulja i masti 35,4 odsto. Istovremeno, hljeb i žitarice su skuplji za 34,2 odsto, mlijeko i jaja 31 odsto, održavanja stanova 25,6 odsto, a meda i šećera 22,1 odsto. U odnosu na ove, rast cijena goriva na godišnjem nivou sada je 18,2 odsto.

S druge strane, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom 7,5 odsto.

“Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu u odnosu na jul u prosjeku su više za 0,2%. Potrošačke cijene u avgustu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 15,0%.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: čvrsta goriva; povrće; usluge smještaja; mlijeko, sir i jaja; vazdušni prevoz putnika; meso; voće; kancelarijski pribor i pribor za crtanje”, navode iz Monstata.

Potrošačke cijene tokom prvih osam mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne, u prosjeku su više za 11,1 odsto.

Bankar.me

 

 

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *