Ruski budžetski suficit nestaje kako se prihodi od energenata smanjuju

Dodajte komentar

Ruski budžetski suficit za 2022. godinu gotovo je nestao nakon što je nagli pad izvoza energenata tokom augusta doveo do mjesečnog deficita od čak 360 milijardi rubljala (5,9 milijardi dolara).

Rusija je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila suficit od gotovo 500 milijardi rubljala, ali je kumulativni ukupni iznos pao prošlog mjeseca na samo 137 milijardi rubljala. To ukazuje na veliki deficit u augustu koji ekonomisti pripisuju oštrom padu prihoda od nafte i plina.

Ruski izvoz u Evropu se smanjio na oko jednu petinu isporuka prije invazije. Početkom septembra rekli su da će zaustaviti Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke,

Naglo pogoršanje ruskih državnih finansija dolazi u trenutku kada je njena vojska potučena u sjeveroistočnoj Ukrajini u svom najvećem vojnom neuspjehu od gubitka bitke za glavni grad Kijev u martu.

Prihodi od nafte i plina, koji čine gotovo polovinu dosadašnjih budžetskih prihoda u ovoj godini, u razdoblju od januara do augusta smanjeni su za 18 posto na godišnjem nivou.

EU je također zabranila uvoz ruskog uglja. Zabrana EU uvoza ruske sirove nafte trebala bi stupiti na snagu u decembru.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom također su drastično pali, za 37 posto na godišnjem nivou, u periodu od januara do augusta, pokazuju podaci.

Rusija je u početku pokazala otpornost na sankcije koje su uvedene, a uključile su zamrzavanje polovine njenih deviznih rezervi u zapadnim bankama, prenosi Klix.ba.

Gazprom, koji posjeduje monopol na ruski plin saopćio je ranije da je proizvodnja na godišnjem nivou pala za 15 posto u prvih osam mjeseci. Izvoz ruskog plina smanjen je više od trećine.

Ruska ekonomija je u julu pala za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Financial Times.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *