Dioničari Twittera odobrili prodaju kompanije Musku

Dodajte komentar

Dioničari Twittera odlučili su da odobre prodaju te društvene mreže Elonu Musku za 44 milijarde dolara.

Odluka dioničara znači da će “Twitter” na sudu pokušati da primora najbogatijeg čovjeka na svijetu da kupi kompaniju, piše BBC.

Glasanje je uslijedilo nekoliko dana nakon Muskovog trećeg pisma “Twitteru”, u kojem je tražio da se raskine ugovor, podsjeća CNN.

“Twitter” je u aprilu prihvatio ponudi Muaska da kupi kompaniju, ali je on u maju rekao da odustaje zato što su mu dali netačne podatke o broju spam i bot naloga.

Iz “Twittera” je Musku rečeno da manje od pet posto aktivnih dnevnih korisnika otpada na botove, ali je on tvrdio da je taj broj višestruko veći.

Berzanska vrijednost “Twittera” trenutno iznosi 32 milijarde dolara, što je znatno manje od onoga što je ponudio Musk.

Dioničari “Twittera” kompaniji su dali zeleno svjetlo da tuži Muaska zbog toga što je odustao od kupovine.

Spor bi mogao da bude razriješen u oktobru, kada će dvije strane izložiti svoje argumente na sudu, nakon čega će sudija odlučiti da li Musk mora da kupi kompaniju.

Dioničari žele Maskov novac

Ilon Mask se možda bori i rukama i nogama da izađe iz svog dogovora o kupovini Twittera, ali dioničari društvene mreže planiraju ga zadržati u tome.

Dionice kompanije otvorile su se u utorak na nešto manje od 41 USD po dionici, gotovo 25 odsto ispod dogovorene cijene.

Glasanje je uslijedilo nekoliko dana nakon Maskovog trećeg pisma Twitteru u kojem traži raskid njihovog ugovora, s tim da je ovo vezano za navodnu otpremninu od 7.75 miliona dolara koju je kompanija dala svom bivšem šefu sigurnosti, Piteru Zatku, koji je kasnije raspisao o njenoj navodnoj sigurnosti i ranjavanju privatnosti.

U pismu su Maskovi advokati tvrdili da je isplata za koju se kaže da je izvršena Zatku i njegovim advokatima 28. juna kao dio sporazuma o razdvajanju – prekršila odredbu ugovora o kupovini. Twitter se složio da neće dati nikakve otpremnine zaposlenima u iznosima izvan “uobičajnog toka poslovanja u skladu s prošlom praksom”, prema ugovoru.

Twitter je kritikovao Maskov najnoviji pokušaj da se izvuče iz sporazuma kao “nevažeći i nezakonit”

(Tanjug)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *