Lazović: Politički motivisane odluke nisu dobre za privredu

Makroekonomska reforma koja je započela programom “Evropa sad” donijela benefite, ali je pitanje koliko će pomoći razvoju privrede, smatra pravni savjetnik za socijalna pitanja u Uniji poslodavaca Filip Lazović.

Gostujući na RTCG kazao je da je ukidanje zdravstvenog osiguranja imalo politički kontekst i to, smatra nije način na koji su u Uniji poslodavaca željeli da se bave ovim pitanjem.

“‘Evropa sad’ donosi pogodnost, jer za nova zapošljavanja manji su doprinosi, ali da li to vodi u pravi razvoj privrede. Sada se recimo na platu od 1.000 eura izdvaja od 230 do 300 eura, a prije je to bilo 680. Razlika je ogromna i rasterećenje za poslodavca postoji. Time smo suzbili i negativnu pojavu koju smo imali u prethodnom periodu da poslodavci daju na ruke van bankovnih računa zarade. Mora se imati na umu i da je ta negativna praksa bila zbog ogromnih doprinosa koji su kod nas bili mnogo veći nego u okruženju”, napominje Lazović.

Ta pojava je svedena, kako kaže na minimum, i Unija poslodavaca je tome dala doprinos.

Reformom je uvedeno, kako je dodao i više poreske discipline, ali tokom sezone posebno na primorju imali smo pojavu da naplata nije išla onako kako bi se očekivalo.

Što se tiče budžeta i njegovog rebalansa, ova godina je specifična zbog političkih turbulencija koje nijesu dobre za privredu.

“I prema prošloj i ovoj vladi smo upućivali isti zahtjev da mora više pažnje posvetiti privredi, a to se nije desilo. Nijesmo prepoznali brigu i želju da se privreda podrži. Ukoliko su finansijske mogućnosti države limitirane a objektivo jesu, ne možemo očekivati velike subvencije, ali može da pokaže da joj je privreda važna, da se omogući poslovanje u Crnoj Gori, kao i u državama kojima težimo”, kaže Lazović.

Napominje da poslodavci i dalje imaju problema sa državnom upravom, dešavaju se smjene funkcionera, ili su u ostavci ili u tehničkom mandatu i ne može se očekivati da se posvete poslovima na pravi način, a toga smo, kaže Lazović, imali ove godine dosta.

“Niko ne zna kakva će kriza biti tokom jeseni i zima, a te teme i dalje nijesu na prvom mjestu”, naglašava Lazović.

Što se tiče turističke sezone zadovoljni su rezultatima. Sezona je bila dobra, a u nekim gradovima – kao na Žabljaku – i rekordna.

“Tim prije se trebalo više posvetiti tom segmentu privrede i da težimo da se svaka roba i usluga proda i oporezuje, i onda tako pokupimo novac koji može da ode u fond zdravstva”, kaže Lazović.

Opšti kolektivni ugovor još nije usvojen, ali Lazović ističe da je radna verzija poboljšana u odnosu na prethodni te da su otvoreni za dijalog i pregovaranje sa sindikatima.

“Da je bilo do nas, taj ugovor bi bio zaključen, to ne znači da nećemo nastaviti pregovore i naša vrata su otvorne za sindikate, Smatram da smo imali inertnost Ministarstva rada i socijalnog staranja, uz puno uvažananje da su od skoro na pozicijama. Želimo da i oni imaju volju da uđu u taj proces. Iako je Vlada u tehničkom mandatu smatramo da to ne treba da bude prepreka”, napominje Lazović.

Ističe i da se Socijalni savjet nije dovoljno sastajao i nije dovoljno uradio.

Izvor: RTCG

Check Also

“Pravoslavna banka” Nenada Vitomirovića

Novljanin, magistar Nenad Vitomirović, autor je knjige “Pravoslavna banka”, koja je svojevrstan vodič o načinu finasiranja baziranom …

One comment

  1. “prema prošloj i ovoj vladi smo upućivali isti zahtjev da mora više pažnje posvetiti privredi, a to se nije desilo. Nijesmo prepoznali brigu i želju da se privreda podrži. Ukoliko su finansijske mogućnosti države limitirane a objektivo jesu, ne možemo očekivati velike subvencije, ali može da pokaže da joj je privreda važna, da se omogući poslovanje u Crnoj Gori, kao i u državama kojima težimo”, kaže Lazović”

    Može svaka vrsta kritike ali kad Unija poslodavaca prestane biti političkia institucija ljubomorna na Privrednu komoru…. A nije tačno da se ne misli na privredu. Pa Spajić im je dao sve što su tražili ali bi sad da se zaboravi da su ga zdušno podržali

Leave a Reply

Your email address will not be published.