Izbori bi građane mogli da koštaju više od četiri i po miliona

Dodajte komentar

Ako dogovora ne bude idemo na parlamentarne izbore, koji će nas, uz već zakazane lokalne izbore i redovne predsjedničke, ukupno koštati preko četiri i po miliona eura. Dobar dio tog budžetskog novca pripašće partijama.

Posljednji palamentarni izbori koštali su građane više od tri i po miliona eura. Najveća svota izdvojena je za finansiranje političkih partija – čak 2 miliona i 300 hiljada eura, dok je za samu organizaciju izbora preko Državne izborne komisije utrošeno milion i 200 hiljada.

“Gro tih sredstava, tačnije 800.000 eura potrošeno je za naknade izbornoj administraciji, članovima OIK i biračkih odbora. 120 hiljada eura je utrošeno za nabavku glasačkih kutija, paravana, kabina, zastava i još nekog izbornog materijala, dok je 80.000 potrošeno za štampanje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala”, kazao je predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Preostali dio sredstava otišao je na ugovore o djelu, te na osobe koje je angažovao DIK za organizovanje izbornog procesa.

Za predstojeće izbore će, uslijed poskupljenja, navodi Mugoša, izvjesno biti potrebno više novca.

Na parlamentarnim izborima 2020. pravo glasa imalo je 540.026 građana. Podijelimo li s ovim brojem dostupan iznos troškova izbora, proizilazi kako izbori koštaju šest i po eura po biraču.

Kada je po srijedi finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, odluka o tome koliko će novca biti odvojeno, zavisi od državne kase.

“Propisano je da se budžetska sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje za izbor poslanika i odbornika, obezbjeđuju u godini u kojoj se održavaju redovni parlamentarni izbori i to u iznosu od 0,25 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, tekući budžet za godinu na koju se budžet odnosi”, rekla je direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović.

No, dok se čeka vijest o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, naredne godine svakako nas očekuju i predsjednički, za koje je 2018. samo za finansiranje dijela troška kampanje bilo izdvojeno gotovo 600.000 eura. No, prije toga, za 23. oktobar su zakazani lokalni.

“Sredstva za izbornu kampanju iznose 348.899 eura. Ukupan iznos opredijeljenihsredstava iz javnih izvora za kampanje od 2016. Do 2020. Iznosi 5.471.904 eura”, dodala je Perović.

Ako se uzmu u obzir svi ovi podaci, te ako se eventualno održe vanredni parlamentarni izbori, to znači da bi građani Crne Gore za izbore u narednih pola godine dali više od 4,5 miliona eura.

Izvor: RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *