Preminula kraljica Elizabeta II

Dodajte komentar

Kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini, nakon što je bila pod ljekarskim nadzorom u Balmoralu.


Vijest o smrti potvrdila je Bakingemska palata.

Elizabeta II bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Na prijesto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija. Njen boravak na tronu od 70 godina obilježio je i niz geopolitičkih dešavanja, početak i završetak Hladnog rata, osnivanje Evropske unije i izlazak samog Ujedinjenog Kraljevstva iz nje.

Elizabeta je rođena u Londonu i najstarija je kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac je postao kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936, kada je ona postala nasljednica prijestola. Počela je da obavlja javne dužnosti tokom Drugog svjetskog rata, u kom je služila u Pomoćnoj teritorijalnoj službi.

Elizabeta se 1947. udala za Filipa, vojvodu od Edinburga, sa kim ima četvoro djece: Čarlsa, Anu, Endrjua i Edvarda. Na prijestolu je bila 70 godina i 214 dana, zbog čega je postala drugi najdugovječniji monarh poslije Luja XIV od Francuske koji je postao kralj sa četiri godine. Ona je pretekla tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja, koji je umro 2016. godine, izjednačivši se sa njegovom vladavinom. Platinasti jubilej 96-godišnjakinje obilježen je četiri dana proslava širom Ujedinjenog Kraljevstva. Sedamdeset godina njene vladavine obilježeno je 6. februara.

Britanska vlada pripremila je veliku bezbjednosnu operaciju za upravljanje situacijom u slučaju smrti kraljice Elizabete Druge, pisao je Gardijan, dodajući da plan obuhvata i zamračenje društvenih mreža i zabranu retvitova.

O planovima britanske vlade, operaciji kodnog naziva „Londonski most“, Gardijan je već pisao 2017. godine, a sada je kompletan uvid imao Politiko. U njima je detaljno isplanirano kako će izgledati sahrana i kako će se vlasti izboriti sa situacijom. Interno, taj dan će se nazivati „Dan D“. Svaki naredni dan će se nazivati D+1, D+2 i tako dalje.

Elizabeta je uživala veliku popularnost među podanicima. Bila je najpopularniji član kraljevske porodice, a jedini popularniji od nje su, jedno vrijeme, bili princeza Dajana i njen unuk, princ Vilijam.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *