Podaci o potrošnji milijardi eura pod katancem hakera

Dodajte komentar

Portal javnih nabavki adresa je na kojoj se nalaze podaci o trošenju milijardi eura novca crnogorskih obaveznika, a on je samo jedan u nizu od onih koji su nedostupni javnosti usled hakerskog napada na vladine servere. Kada će portal na kojem se nalaze ugovori o milionskim poslovima, tenderi i milioni stranica dokumentacije opet biti dostupni javnosti, nije poznato, ali u Ministarstvu javne uprave za “Dan” kažu da je sajt koji se tiče javnih nabavki na listi priotitetnih za vraćanje, odnosno njegovu funkcionalnost.

Dan je juče objavio da hakeri traže od države 3,6 milijardi dolara da bi oslobodili zarobljene podatke.

-Radi se na sanaciji zajedno s timovima iz Francuske i SAD. Za pojedine sisteme realizovana su pojedina alternativna rješenja, ali veći dio zavisi od potpune remedijacije same mreže državnih organa tako da moramo pažljivo i postepeno raditi na njihovom stavljanju u funkciju. Napravljena je lista prioriteta, i svakako su javne nabavke jedan od njih, saopšteno je “Dan”-u iz kabineta ministra Maraša Dukaja.

Državne institucije i preduzeća, njih 661 koji su obavezni da se pridržavaju Zakona o javnim nabavkama, ugovorili su tokom 2021. godine ukupno 332.289.175,19 eura nabavki, od čega su javne nabavke 219.680.113,13 eura i nabavke električne energije i uglja 112.609.062,06 eura. Potrošnja u oblasti nabavki za 2021. godinu predstavlja drastičan pad u odnosu na 2020, kada je u te svrhe potrošeno čak 642.496.990,90 eura. U godinama ranije potrošnja je bila više stotina miliona eura.

Prema riječima Ines Mrdović iz Akcije za socija lnu pravdu, nedostupnost portala javnih nabavki, ali i brojnih drugih sajtova, veoma su loše stvari za državu, jer pokazuju njenu enormnu ranjivost, koja naročito skreće pažnju kod međunarodnih subjekata (ne samo na domaćem planu).

-Ako nijeste u stanju danima da povratite ranije funkcije svog digitalnog sistema, onda jedino što se može zaključiti jeste da je zaštita tog sistema bila na ekstremno staklenim nogama. I onda je tu suštinsko pitanje čija je to odgovornost? Da li je država Crna Gora plaćala privatnom subjektu da je zaštiti od ovakvih stvari i ako jeste, znači li to da je neko “traljavo” shvatao potrebu snažne zaštite ovako bitne digitalne infrastrukture u zemlji, ili se to država Crna Gora sama “traljavo” brinula o tome? Sramno je da niko nije podnio ostavku zbog ovoga, ali je isto tako sramno što su se javnosti sa najviših državnih adresa slale različite poruke ko može imati veze sa ovim sajber napadom. I kako on da da građani uopšte vjeruju da su njihovi lični podaci ostali zaštićeni, rekla je za “Dan” Mrdović.

(Opširnije u današnjem Dan-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *