Hakeri od Vlade traže 3,6 miliona za otete podatke

Dodajte komentar

Kriminalna grupa “Cuba Ransomware”, koju je ministar javne uprave Maraš Dukaj označio kao odgovornu za sajber napade na vladinu infrastrukturu, od Crne Gore traži 3,6 miliona dolara za oslobađanje podataka koje su zarobili na Vladinom serveru, potvrđeno je Danu u Ministarstvu javne uprave.

U ovom resoru navode da su do te cifre došli tako što je jedan službenik samoinicijativno poslao mejl napadačima, odnosno nije se radilo o zvaničnom obraćanju države hakerima.

“Kao što smo i nekoliko puta do sada saopštili, Vlada Crne Gore nije i neće pregovarati sa kriminalnom grupom ili drugim akterima koji potencijalno stoje iza ovog napada. Znamo za podatak da im se samoinicijativno obratio jedan službenik čiji je računar kriptovan i da je obaviješten da se radi o iznosu od 3,6 miliona dolara. Naglašavamo da se radi o samoinicijativnom obraćanju i da Vlad a neće o tome pregovarati”, saopšteno je Danu iz kabineta ministra Dukaja.

Prije dvije sedmice predstavnici Vlade su saopštili da će se za sedam dana znati koliku štetu je pričinio sajber napad, a na pitanje šta je do sada utvrđeno u ministarstvu kažu da u ovom momentu definitivno mogu potvrditi da je šteta pričinjena kriptovanjem nekih 150 radnih stanica u 11 institucija.

“Još je rano za prave procjene napada, dok se ne izvrše detaljna skeniranja svih radnih stanica, kao i procijeni sama infiltracija malicioznosti, odnosno koliko duboko je sami računar zaražen, naročito kad govorimo o računarima koji su zaraženi, ali ne i kriptovani”, kažu u ministarstvu.

Ističu da eksperti koji rade konkretno sa Ministarstvom javneuprave, a prisutna su trenutno tri tima i to dva iz SAD i jedan iz Francuske, pružaju pomoć Crnoj Gori bez finansijske koristi.

Zbog hakerskog napada nema podataka o potrošnji budžeta, pa je MANS juče od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) zatražio dau skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, na svom sajtu objavi informacije o potrošnji državnog budžeta, koje institucije dostavljaju ASK-u u propisanim rokovima.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *