Ustavni sud: Vlasnici stanova nisu odgovorni za obaveze zgrade

Ustavni sud ukinuo je odredbu Zakona o održavanju stambenih zgrada kojoj je propisano da za obaveze koje preuzimaju skupština i upravnik u vezi sa održavanjem stambene zgrade odgovaraju solidarno etažni vlasnici. Odluka o ukidanju ove odredbe donijeta je na sjednici Ustavnog suda koja je održana 28. jula.

– Ukida se odredba člana 7 stav 4 Zakona o održavanju stambenih zgrada (“Službeni list Crne Gore”, br. 41/16 i 84/18). Ova odluka objaviće se u “Službenom listu Crne Gore” – piše u saopštenju nakon sjednice Ustavnog suda.

Izvršni direktor Agencije za održavanje zgrada “Akvila” Radovan Šušić ukazuje da je ukinuta odredba postojala još u osnovnoj verziji Zakona o održavanju stambenih zgrada iz 2016.godine.

– Problem održavanja se javlja u svim državama, te se u svjetskoj praksi javlja više modela vlasništva kod stanovanja i održavanja stambenih objekata. Analizom brojnih pravnih okvira mogu se definisati tri modela vlasništva u stanovanju i to dualistički, unitarni i finski model. Kod nas je dualističko (etažno) vlasništvo, odnosno sistem pojedinačnog vlasništva nad stambenom jedinicom i zajedničkog vlasništva nad zemljištem i zajedničkim djelovima zgrade. Problem dualističkog vlasništva je proces donošenje odluka. Često je samo mali broj vlasnika zadužen za njihovo donošenje i realizaciju – navodi Šušić.

On ukazuje da je proces donošenja odluka posebno važan kada se javi potreba za popravkama na objektu, od kojih su najvažnije velike opravke.

– Kako iz potpuno razumljivih razloga vlasnici stanova nisu spremni da solidarno garantuju, ili založe svoje stanove za kredite kao obezbjeđenje za određene popravke, to predstavlja smetnju u obezbeđivanju zajedničkih kreditnih zaduženja. Drugi problem je vezan za samu privatizaciju stambenog fonda početkom 90-ih, kada je pravo stanovanja pretvoreno u vlasničko pravo, a dotadašnji sistem održavanja u potpunosti urušen. Stambeni fond, koji predstavlja značajnu imovinu našeg društva je nagrizao zub vremena. Potreba za modernizacijom je ogromna, a mogućnosti finansiranja minimalne. Dodatno vlasnici stanova često svako izdvajanje za održavanje zajedničkih djelova vide samo kao svoj trošak, i uopšte ne vide značaj održavanja zajedničkih djelova i vezu sa uvećanjem i posredno svoje, zajedničke imovine – smatra Šušić.

On dodaje da je predlagač zakona cijelim zakonskim rješenjem iskazao namjeru da utiče na formiranje svijesti o značaju održavanja.

– Ovim članom je pokušano olakšano donošenje odluka i da se kako-tako omogući finansiranje održavanja i obnove stambenog fonda, a prije svega krupnijih popravki. Ne sumnjam da je Ustavni sud pravilno cijenio o ovoj odredbi, no finansiranje krupnih opravki je i do sada bio problem, bez obzira na ukinutu odredbu. Sljedeći bitni korak je iznalaženje mehanizama da finansiranje krupnih opravki postane interesantno komercijalnim bankama, kroz obezbeđivanje garancija od strane države i lokalnih uprava – poručio je Radovan Šušić.

Izvor: Dan

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

2 KOMENTARI

  1. Visoko ozbiljan tekst o životnoj temi. Hvala

  2. Akvila njlopovskija i najfukarskija kompanija od svih koje sam upoznao.
    Duboko integrisana u dps vlast koja i dalje vuce konce iz podruma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.