Barske Luka i Plovidba u plusu, ŽICG u debelom minusu

Luka Bar i Barska plovidba završile su drugi kvartal sa plusom. Luka Bar je bila u plusu čak pet miliona, a Barska plovidba 85,1 hiljadu. Za razliku od njih Željeznička infrastruktura (ŽICG) je za šest mjeseci imala 618 hiljada minusa, pokazuju finansijski iskazi o poslovanju ovih državnih preduzeća.

Luka Bar i Barska plovidba su značajno poboljšali poslovanje u odnosu na isti period 2021., dok je ŽICG imala tri puta gori poslovni rezultat.

Prihodi Luke Bar za šest mjeseci iznosili su 11,6 miliona eura, što je skoro sedam miliona više nego u istom periodu lani. Troškovi poslovanja su iznosili 3,25 miliona, što je 1,35 miliona više nego u uporednom periodu. Ostali rashodi su bili 5,4 miliona, dok su godinu ranije bili 268,2 hiljade. Luka Bar je na zarade lani potrošila 3,3 miliona, što je pola miliona više nego u 2021. godini.

Neto dobit je za šest mjeseci bila 5,23 miliona, dok je prošle godine bila 94 hiljade. Uprkos velikoj dobiti, ukupan gubitak na kraju juna je iznosio 14,5 miliona. Prošle godine je na kraju drugog kvartala bio 19,7 miliona eura.

Barska plovidba je slično bilježila bolje rezultate, ali je i ona u velikom minusu na kraju juna. Preduzeće sa sjedištem u Baru je za šest mjeseci prihodovalo 6,2 miliona što je skoro dva i po puta više nego lani. Prošle godine su imali 2,44 miliona prihoda.

Troškovi poslovanja su iznosili 2,5 miliona, što je za 650 hiljada više nego u uporednom periodu. Na zarade je potrošeno 1,1 milion, što je 136 hiljada više nego lani.

Poslovni rezultat je bio 2,63 miliona eura, ali je zbog kredita za kupovinu brodova, dobit na kraju juna iznosila 85,1 hiljadu eura. Godinama unazad, ratu za kredit za brodove umjesto Barske plovidbe je plaćala država. Neto gubitak je prošle godine bio 1,64 miliona eura. Manjinska Vlada, koja je nedavno “pala”, je promijenila upravni odbor Barske plovidbe koji je pozitivno poslovao u prethodnom periodu.

Ukupan gubitak ovog državnog preduzeća je na kraju juna iznosio 17 miliona eura, što je skoro 2,3 miliona više nego lani.

ŽICG, za razliku od preduzeća iz Bara, nije poboljšao poslovanje, već pogoršao.

Poslovni prihodi ŽICG su iznosili 7,95 miliona, što je za oko 700 hiljada više nego lani.

Troškovi poslovanja su uvećani za miliona eura na pet miliona. Troškovi zarada su iznosili 3,5 miliona, što je uvećanje za 300 hiljada. Neto gubitak za šest mjeseci je bio 618 hiljada, što je tri puta više nego lani kada je iznosio 199,2 hiljade.

Ukupan gubitak ŽICG na kraju juna je iznosio 35,5 miliona eura.

Izvor: Dan

Check Also

Dolar dodatno oslabio, dok cijene nafte rastu

Vrijednost dolara prema korpi valuta na valutnom tržištu dodatno je pala, nakon što je prošle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.