Otvorene prijave za 2. CBCG fintek hakaton “Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno”

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore i ove godine će organizovati fintek konferenciju i hakaton, a tema će biti “Upoznaj svog klijenta – jednostavno i sigurno”.

U saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka Crne Gore, CBCG drugu godinu zaredom organizuje ova dva međunarodna događaja, a takmičenje u oblasti primjene finansijskih tehnologija – hakaton biće održan od 7. do 9. oktobra u online formatu. Tokom dva dana, timovi na zadate pojmove treba da odgovore idejom i programerskim rješenjem kojim bi ovaj jednostavan i siguran metod identifikacije dodatno omogućio brži i jednostavniji pristup građanima odnosno klijentima u korišćenju usluga i servisa, kako privatnog tako i javnog sektora.

Tema hakatona na engleskom je “Know Your Customer (KYC)– Easy and Secure”. KYC predstavlja osnovu mnogih digitalnih usluga, koji smanjuje troškove, povećava pogodnosti i brzinu korišćenja, i to bez ugrožavanja sigurnosti i privatnosti korisnika. Ovaj proces je već osnova mnogih digitalnih usluga, poput otvaranje bankarskih računa, potvrđivanje transakcija, upravljanje kreditima, usluge e-Uprave, usluge osiguranja, potpisivanje dokumenata.

“Od takmičarskih timova se očekuje da osmisle ideju i progamersko rješenje sa velikim potencijalom na finansijskim i bankarskim tržištima, zahvaljujući kojima će građani kao krajnji korisnici, imati lakši pristup finansijskim odnosno drugim institucijama. Timovi mogu izabrati postojeći ili potpuno novi pristup implementaciji KYC-a”, precizira se u pozivu CBCG.

Takmičenje je otvoreno za timove iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a zainteresovani mogu pronaći uslove i sve potrebne informacije na OVOM LINKU.

Žiri će od pristiglih prijava odabrati pet timova koji će dobiti mogućnost da se takmiče za nagrade. CBCG nagradiće najbolji tim sa 12.000 eura, dok će kompanija Mastercard najbolje rješenje iz Crne Gore nagraditi sa 3.000 eura.

Otvaranje hakatona najavljeno je za 7. oktobar, u okviru CBCG Fintek konferencije “Uloga finteka u demokratizaciji finansijskog okruženja”, na kojoj će – osim predstavnika centralnih banaka Evrope i Azije, međunarodnih fintek kompanija – učestvovati i Evropska banka za obnovu i razvoj, kompanija Mastercard, te crnogorski bankarski i ICT sektor.

CBCG podsjeća da organizacijom fintek konferencije i hakatona žele da promovišu i podstaknu inovacije u domenu finansijskih tehnologija, i tako doprinesu unapređenju digitalnih, prvenstveno bankarskih i platnih servisa.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *