Njemačka preduzeća izgubila 203 milijarde eura zbog sajber napada

Preduzeća u Njemačkoj su 2021. izgubila 203 milijarde eura kroz krađu računarske opreme i podataka, špijunažu i sabotažu. To je dvadeset milijardi manje nego godinu ranije, ali skoro dvostruko više nego 2018. i 2019. godine, prenosi Blic.

Primjetan je porast broja napada iz Rusije i Kine.

Naime, 43 odsto kompanija je u najmanje jednom napadu identifikovalo Kinu kao polazište napada. Prethodne godine taj procenat je bio 30 odsto. Broj kompanija koje su registrovale napade iz Rusije istovremeno je porastao sa 23 na 36 odsto.

“Prijetnja od sajber-napada došla je u puni fokus politike i ekonomije kada i ruski napad na Ukrajinu, te eskalacijom hibridnog rata. I pored toga, prijetnje su velike”, rekao je predsjednik Bitkoma Ahim Berg.

Autori studije ukazuju na intenzivnu migraciju napada u digitalni prostor. Gotovo četiri petine kompanija, njih 79 odsto, prijavilo je krađu IT ili telekomunikacionih uređaja, a 63 su prijavile krađu podataka.

Više od polovine ispitanih kompanija, 57 odsto, uvjereno je ili barem sumnja da se špijunira njihova digitalna komunikacija, a 53 odsto da su njihovi proizvodni i komunikacioni sistemi na meti sabotera.

U domenu analogne tehnologije, samo 22 odsto kompanija primijetilo je sabotažu.

Potpredsjednik Federalne uprave za zaštitu ustavnog poretka Sinan Selen izjavio je da u Kini i Rusiji sajber-kriminalci i državne službe tijesno sarađuju, odnosno da ove dvije zemlje delegiraju nadležnosti i operacije na kriminalce.

Izvor: Blic

Check Also

Berzanska cijena zlata stalno raste, potražnja veća 500 odsto

Berzanska cijena zlata stalno raste, od 2013. godine je povećana čak za 91 odsto, što …

Leave a Reply

Your email address will not be published.