Rekordna inflacija u eurozoni, cijene rasle 9,1 posto

Prema prvoj procjeni Eurostata, inflacija je u avgustu u eurozoni ubrzala na rekordnih 9,1 posto sa julskih 8,9 posto, uz nastavak rasta cijena energije i hrane.

Gledajući glavne komponente inflacije u eurozoni, cijena energije rasla je 38,3 posto u poređenju s prošlim mjesecom, slijede hrana, alkohol i duvan s 10,6 posto naspram julskih 9,8 posto, neenergetska industrijska roba s pet posto, u poređenju sa 4,5 posto u srpnju te usluge 3,8 posto, dok je u julu iznosila 3,7 posto.

Najviše godišnje stope inflacije zabilježene su u baltičkim zemljama, gdje je Estonija imala 25,2 posto, Latvija 20,8 posto, a Litva 21,1 posto.

Među najvećim evropskim ekonomijama, Španija ima godišnju inflaciju od 10,3 posto, Njemačka 8,8 posto, Italija devet posto.

U avgustu najnižu inflaciju bilježi Francuska, i to 6,5 posto. Očekivano, rast cijena hrane i energije najveći su krivci ubrzanja inflacije u cijeloj eurozoni.

(Bloomberg Adria)

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.