PKCG traži redovni povrat PDV-a da se likvidnost Uniprom KAP-a i cijele privrede ne bi dovodila u pitanje

Dodajte komentar

Poštovanje svih zakonom predviđenih procedura i rokova veoma je važno za poslovanje kompanija, rečeno je na sastanku koji je, na inicijativu Privredne komore Crne Gore, održan u Ministarstvu. O aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu PDV-a kompaniji Uniprom razgovarali su ministar finansija Aleksandar Damjanović, izvršni direktor kompanije ALIND Nebojša Dožić i predsjednica PKCG Nina Drakić.

Iz PKCG su izrazli zadovoljstvo današnjim razgovorom, posebno na Damjanovićevom razumijevanju kompleksnosti problema, te spremnosti da pomogne u njegovom rješavanju. Drakić takođe očekuje da će svi državni organi o pitanjima važnim za privredu, ubuduće “posvetiti dužnu pažnju, kako bi se izbjeglo ugrožavanje likvidnosti privrede”, sa čime su se saglasili i njeni sagovornici.

“Aktuelni izazovni ekonomski trenutak, uzrokovan faktorima različite prirode, dodatno je naglasio neophodnost potrebe za diversifikacijom strukture nacionalne ekonomije u pravcu jačanja proizvodnih djelatnosti. Uprkos tome, danas nažalost svjedočimo ozbiljnim problemima u funkcionisanju već postojećih proizvodnih sistema, glavnih nosilaca promjene privredne strukture, te opasnosti od stvaranja ambijenta koji ne obećava nove investicije. Kao i više puta do sada, a u cilju snaženja crnogorske privrede i neophodnog povećanja izvoza, koji je preduslov smanjenu spoljnotrgovinskog deficita, PKCG apeluje na sve državne organe da, poštovanjem zakonom utvrđenih procedura i rokova, učine sve da se biznis barijere uklone ili svedu na minimum”, navedeno je iz najstarijeg poslovnog udruženja.

Podsjećaju da ovakav stav stalno iznose kroz različite inicijative, te ih upućuju i Vladi na razmatranje kroz rad Savjeta za konkurentnost.

“Jedino neselektivnim i maksimalno efikasnim aktivnostima u skladu sa propisima, može se doprinijeti daljem jačanju privrede i dati novi podsticaj potencijalnim investitorima za ulaganje u Crnu Goru. Uzimajući u obzir značaj kompanije Uniprom u sistemu nacionalne ekonomije, naglašavajući i njen izvozni potencijal, izražavamo nadu da će se nakon današnjeg sastanka proizvodnja u KAP-u nastaviti”, zaključuju iz PKCG.

Nejasno zašto odobreni novac nije uplaćen

Dožić, koji obavlja funkciju glavnog menadžera preostalih postrojenja KAP-a, nakon sastanka je kazao da su rokovi od 30 dana za povrat novca od PDV-a premašeni i za jun i za jul. Precizira da su kontrole izvršene, inspektori ih potpisali i poslali primjerak da je sve u redu. Ipak, nejasno je i njemu i ministru Damjanoviću zašto sredstva nisu uplaćena na vrijeme, već tek kada su radnici izašli na ulicu.

Dožić za Antenu M navodi i da je odmah nakon uplate novca, Uprava prihoda i carina “povukla potez koji pokazuje da se taj organ ne ponaša, najblaže rečeno, u skladu sa dobrom praksom”.

“Istoga dana došla je inspekcija i najavila trogodišnju kontrolu. Nisam želio da tražim od Damjanovića da tu kontrolu zaustavi, niti se mi te kontrole plašimo. Ali, kakva je to poruka svim budućim inostranim i domaćim investitorima i svim privrednicima u Crnoj Gori? Ako vi tražite svoje pare u skladu sa zakonom kako bi nastavili da obavljate svoju djelatnost – od koje žive i oni, i svi mi u Crnoj Gori – odmah će vam poslati inspekciju. Kako neko da dođe u ovu državu da investira, kakva je to poruka”, upitao je Dožić.

Kaže i da Poreska inspekcija mora da se potrudi da privrednicima vrati njihove pare čim prije, da krajnji zakonski rok treba da bude izuzetak, a van roka ne smije nikad da bude – “ukoliko je cilj UPC da privreda radi nesmetano, a ne da otežava poslovanje”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *